

VrijheidsStories
Wat betekent vrijheid voor Rotterdam? Jaarlijks vragen we talentvolle Rotterdamse fotografen om die verhalen door hun camera vast te leggen. Dit jaar zijn dat Damon Vervoort en Michelle Urbiztondo. Vorige edities waren het Jari Nuno, Weia Tan, Mark Bolk, Lou Muuse en Naomi He-ji van Heck. Het resultaat is een waanzinnige portretserie waar uiteenlopende Rotterdammers hun verhaal met jou delen.
Vrijheidsmaaltijden Gallery op Rotterdam CS
Een selectie van de fotoserie vind je van 1 mei t/m 1 juli terug op Rotterdam CS
in onze exclusieve pop-up Gallery. Lees meer


Meester over zichzelf
Als fotograaf Michelle Urbiztondo begin april de opdracht krijgt om een portretserie te maken voor de Vrijheidsmaaltijden, voelt ze dat dit een serie wordt die heel dicht bij haar moet liggen. Zo dichtbij dat ze ‘t kan aanraken.
Dit wordt een serie over ‘t altijd streven naar beter. Dit wordt het verhaal over haar moeder en haarzelf: het verhaal van immigranten.

Wat betekent vrijheid voor Rotterdammers?
De fotografen

Naomi He-Ji van Heck
Naomi is fotograaf, kunstenaar, muzikant, performer en filmmaker. In haar werk stelt ze gender, seksualiteit en haar eigen roots centraal. Van Heck startte enkele jaren geleden het populaire fotografieproject Humans of Rotterdam, geïnspireerd op het wereldberoemde Humans of New York. Haar doel is de kijker uit z’n realiteit te trekken en inzichten te laten zien waar mensen liever niet naar kijken. Daarmee wil ze graag onderwerpen meer bespreekbaar maken.

Jari Nuno
Jari Nuno (24 jaar) is een creative geboren en getogen in Crooswijk, Rotterdam.
Fotografie is plotseling op zijn pad gekomen en vanaf het moment dat hij een camera in zijn handen kreeg, wist hij dat dit iets voor hem was. Nuno fotografeert vooral portretten van zijn omgeving met zijn analoge camera. Naast fotograferen houdt hij zich nu ook bezig met Fat Crayon Create, zijn brand die hij in 2020 opgerichte.

Mark Bolk
Mark is afgestudeerd fotograaf en geboren en getogen in Rotterdam. In zijn foto’s is vooral zijn liefde voor Rotterdam West te zien. “De plekken die mij het meest inspireren om foto’s te maken zijn de Kruiskade en de 1e Middellandstraat. Soms fotografeer ik mensen niet eens omdat ze er tof uit zien, maar omdat ik gewoon benieuwd ben naar hun verhaal”, aldus Bolk. Zijn passie ligt dan ook bij portretten: het hele proces van het conceptualiseren tot het produceren van het beeld dat hij voor ogen heeft.

Lou Muuse
Lou is een Rotterdamse fotograaf, online content creator & video reporter. In haar werk houdt ze zich bezig met actieve debatten en onderwerpen in de samenleving. De onderwerpen waar ze interesse in heeft benaderd op antropologische wijze en met een journalistiek en nieuwsgierig oog. Vragen die zij zich stelt in haar werk zijn bijvoorbeeld: Hoe is de Islam gerepresenteerd in Nederland? Waar slapen asielzoekers? En waarom hebben landen grenzen? Met haar werk vertelt ze die verhalen.

Weia Tan
Weia Tan (22 jaar) is geboren in China en opgegroeid in Rotterdam. Ze is fotograaf, creative-director en socioloog in wording. Door haar vader is Weia verliefd geworden op fotograferen. Op haar 13de verjaardag kreeg ze van hem haar eerste analoge camera. Vanaf dat moment is ze niet meer gestopt met fotograferen. “Ieder mens heeft zijn of haar eigen unieke, complexe bestaan op deze aardbol en dat is fascinerend. In mijn studie sociologie en met fotografie verdiep ik mij nog meer in dit onderwerp.”