top of page

Het verhaal van Hajar

“Ik voel me vrij als ik me mezelf voel.”

Ik ben 22 jaar, Marokkaanse en ik ben fulltime student. Mijn familie en vrienden zijn zeer belangrijk voor mij en spelen dan ook een grote rol in mijn leven. Ik ben verder een groot fan van vele soorten literatuur en film. Ik lees dan ook graag filosofische, psychologische en spirituele boeken. Omdat ik later graag als klinisch psycholoog of onderzoekspsycholoog te werk wil, om de kennis die we hebben over het brein en het gedrag van de mens te verbreden, studeer ik psychologie aan het Erasmus Universiteit. Ik kom uit Dordrecht, maar wilde graag in Rotterdam studeren. Rotterdam is voor mij een zeer levendige stad en zit vol met diversiteit.


Voor mij is mijn geloof het belangrijkste in mijn leven. Ik vind het belangrijk dat ik me daarin vrij voel om dat te uiten met mijn hijab. Ik heb wel eens meegemaakt dat ik me beperkt voelde in het kunnen maken van keuzes door de onwetendheid van anderen over mijn hijab. Ik heb een keer een sollicitatie gehad waarbij mij verteld werd dat ik mijn hijab af zou moeten doen als ik daar zou willen werken. Dit was één van de paar keer waar ik me onderdrukt voelde en beperkt voelde in de keuzes die ik kon maken.


Ik zie vrijheid vooral zoals het wordt gedefinieerd onder de term Freedom of Conscious, zoals dat begrepen wordt in de islam. Freedom of Conscious kennen we ook wel als gewetensvrijheid of keuzevrijheid. Ik geloof dat je vrij bent wanneer je zeker bent wie je in dit leven wilt zijn en wat je wilt bereiken. Ik bedoel dit niet per se in mijlpalen zoals diploma’s of baantjes, maar in het zijn van iemand waar je trots op bent.


Vrijheidsplaylist

Kanye West met Ghost Town is één van mijn favoriete liedjes. Het is moeilijk echt uit te leggen waar het precies over gaat volgens Kanye, maar ik vond de lyrics zo poetic. Ik denk dat de lyric “nothing hurts anymore, i feel kinda free” me altijd al bijstond omdat het het idee van geen restricties uitdrukt.

Fotografie: Weia Tan

Vrijheidssongs​

Beluister en volg hieronder de Vrijheidsmaaltijden playlist op Spotify!

bottom of page