top of page

Rotterdam staat stil bij vrijheid: meer dan 100 Vrijheidsmaaltijden op 5 mei door 150+ initiatieven

Gezamenlijke maaltijden als symbool van gemeenschap met soep van tv-presentator Nick Toet

In een indrukwekkende stadsbrede samenwerking organiseren op 5 mei meer dan 150 Rotterdamse initiatieven samen ruim 100 Vrijheidsmaaltijden, verspreid door heel Rotterdam. De Vrijheidsmaaltijden brengen stadsgenoten samen aan de eettafel om verhalen te delen en bubbels te breken. Als deel van de maaltijd, is er het culturele programma Vrijheidswerken waarin Rotterdamse makers nieuw werk creëren over (on)vrijheid. Dit jaar zijn dat spoken word artiest Geoffrey van der Ven en fotografen Rosa Quist en Baraa Asalam. Hiervoor opent de organisatie een gratis toegankelijke tentoonstelling in de Centrale Bibliotheek én op Rotterdam Centraal. Als een snelgroeiende traditie belichaamt de Rotterdamse Vrijheidsmaaltijden de geest van saamhorigheid als sleutel voor een vrije stad.


Over de Rotterdamse VrijheidsmaaltijdenDoor heel de stad kun je - vrijwel altijd gratis - aanschuiven voor een Vrijheidsmaaltijd, als ontbijt, lunch, borrel of diner. De ene Vrijheidsmaaltijd is voor 10 mensen, de andere voor 300. Alle Vrijheidsmaaltijden bestaan uit eten, drinken, elkaar leren kennen en vaak ook een cultureel programma zoals live muziek of spoken word. De komende weken maakt Rotterdamse Vrijheidsmaaltijden via haar website de volledige line-up van 100+ locaties bekend gemaakt, hierbij alvast een sneak peek:


7 x een Vrijheidsmaaltijd

  1. Brutus presenteert in samenwerking met Stichting Mano vol trots de Vrijheidslunch en een exclusieve tour door hun expositie. Deze bijzondere dag combineert kunst en culinaire verwennerij voor een verrijkende en inspirerende ervaring. Van 11.30 tot 13.00 uur.

  2. Het Wijkpaleis organiseert “Maak het mee in het Vredespaleis" waar naast dat er samen gekookt gaat worden, er ook tafelkleden worden gemaakt en liederen of gedichten worden geschreven. Alles wat je nodig hebt voor een groot Vrijheidsfeest. Van 16.00 tot circa 21.00 uur.

  3. Bij Theater Rotterdam kun je na de Vrijheidsmaaltijd van 17.30 tot 19.00 uur door naar de speciale theater voorstelling ‘Rubato’ voor 4 en 5 mei over muziek die werd gemaakt in de concetratiekampen.

  4. De Vrijheidsmaaltijd XL op het Grotekerkplein is elk jaar weer een grote en verbindende maaltijd, waar de vrijheidsdichter Geoffrey van der Ven het vrijheidsgedicht voordraagt, met live muziek onder begeleiding van Spraakuhloos. Van 12.30 tot 14.30 uur. 

  5. OASE brengt drie wijken samen met een prikwandeling die gemaakt wordt met een opruimfanfare zodat plezier en het opruimen van de wijk gecombineerd kan worden. Ook zal er live-muziek aanwezig zijn. Van 11.00 tot 16.00 uur.

  6. Garage Rotterdam heeft samen met de Zonnebloem een cultureel prikkelende Vrijheidsmaaltijd, die wordt geserveerd met een persoonlijk vrijheidsverhaal, de tentoonstelling ‘Identity Flux’ en een presentatie over vrijheid van 12.00 tot 15.30.

  7. sMaak en coöperatie Flowers & Sours op Coolhaveneiland organiseren buren met een walk-in Vrijheidsborrel met kook workshop, live muziek en kids kleurprogramma. Van 13.00 tot 17.00 uur bij Flowers & Sours.

Vrijheidssoep Elk jaar bedenkt een bekende Nederlandse chef het recept voor de Vrijheidssoep. Dit jaar komt het recept van Youtuber, tv-presentator en kok Nick Toet. Hij bedacht een tomatensoep met miso, geïnspireerd op de soep die zijn oma vroeger maakte. Deze ingeblikte limited edition-Vrijheidssoep met Piet Parra-design is van 29 t/m 5 mei te koop bij o.a. LantarenVenster, Theater Zuidplein en Dudok Rotterdam. Zelf bereiden? Het recept vind je op de website van de Rotterdamse Vrijheidsmaaltijden.

Vrijheidswerken Kunstenaars en makers hebben de kracht van verbeelding: ze openen blikken en starten het dialoog. Daarom vraagt de Rotterdamse Vrijheidsmaaltijden elk jaar getalenteerde makers nieuw werk te maken geïnspireerd op het thema vrijheid. Dit jaar zijn dat spoken word-artiest Geoffrey van der Ven, en fotografen Rosa Quist en Baraa Asalam.


Geoffrey van der Ven heeft het Vrijheidsgedicht van 2024 gemaakt, dat traditiegetrouw op elke Vrijheidsmaaltijd voorgedragen zal worden.


Fotografen Rosa Quist en Baraa El Alem maakten beiden een portretserie van Rotterdammers, met de vraag: 'Wat betekent vrijheid voor jou?' Deze portretserie is deel van de groeiende serie VrijheidsStories, waarvoor de Vrijheidsmaaltijden elk jaar andere fotografen vraagt om Rotterdammers te portretteren.


Deze werken zijn van 29 april t/m 12 mei 2024 te bewonderen in de pop-up tentoonstelling in de Centrale Bibliotheek, Dudok a/d Meent en in de VHM pop-up store op Rotterdam Centraal. Comments


Nick-Toet---Vrijheidssoep-2024---webjpg.jpg
Artboard 156_2x.png

Blik op de soep

Oud en Nieuw heeft de oliebol, Bevrijdingsdag heeft de Vrijheidssoep! In 2024 is het recept van Youtuber, tv-presentator en kok Nick Toet, die je onder andere kunt kennen van de Taarten van Babel. Hij heeft een overheerlijke tomatensoep voor ons gemaakt met miso en kapucijners, geïnspireerd op de favoriete soep van zijn oma.

 

Wil jij die soep nu ook zo graag proeven? Dat kan want je kunt de soep kopen op meerdere plekken in Rotterdam rondom 5 mei, natuurlijk aanschuiven op Bevrijdingsdag of het recept zelf maken!

bottom of page