top of page

Vrijheidswerken

Programma
Vrijheidswerken

Kunstenaars hebben de kracht van verbeelding. Met hun woorden, muziek, stellages en verfkwasten schoppen ze heilige huisjes omver en brengen ze ons dichterbij elkaar. Met hen kunnen we ons een voorstelling van de stad maken waar we in wíllen wonen. Een voorstelling van de toekomst.

Daarom vraagt de Rotterdamse Vrijheidsmaaltijden elk jaar een gerenommeerde makers en upcoming talents om nieuw werk te maken geïnspireerd op het thema vrijheid. 
 

Dit jaar zijn de Vrijheidswerken gemaakt door fotograaf Baraa Al Alem, fotograaf Rosa Quist en spoken word artiest Geoffrey van der Ven. 

Foto van Nikita op de luchtsingel in Rotterdam.
Fotot van Carlos Wouters in zijn huis waar allemaal planten staan door fotograaf Rosa Quist

Fotografie: Wat betekent vrijheid voor Rotterdammers?

Zestig Rotterdammers vertellen wat vrijheid voor hen betekent. De fotografen Baraa Al Alem , Rosa Quist, Damon Vervoort, Michelle Urzbitondo, Lou Muuse, Mark Bolk, Naomi van Heck, Weia Tan en Jari Nuno portretteerden hen. Het resultaat is een geweldige portretserie met persoonlijke verhalen. 
 

“Ik weet hoe het is om niet vrij te zijn. Ik weet hoe het voelt als je nergens naartoe kan. Ik gebruikte positiviteit om mezelf te bevrijden. Dat haalde ik uit voetballen en vrienden maken, uit de taal leren en gedichten schrijven.” 
- Ishmail. Lees verder

 

Foto

omdat 4 en 5 ook van mei is
omdat de 30e en de eerste
ook 1 voor juli is

- Elten Kiene

Spoken

Spoken word: Vrijheidsgedicht

Elk jaar schrijft een bekende Rotterdamse spoken word artiest hét Vrijheidsgedicht van het jaar. Dit keer is het Geoffrey van der Ven, een baken van nieuwsgierigheid en activisme, die altijd een sprankelende energie naar het podium brengt en verhalen belicht die vaak over het hoofd worden gezien. Als spoken word artiest en theatermaker vertelt hij verhalen die te lang ongehoord zijn gebleven, met een scherp oog voor de wereld en een diepgaande betrokkenheid bij de queer en BIPOC gemeenschap.

Foto van de buitenkant van LantarenVenster op de Kop van Zuid in Rotterdam
design
Muziek
Keanu Rae staat achter een microfoon

Music & Spoken Word On Tour 

Op 5 mei vragen we traditiegetrouw verschillende spoken word artiesten en muzikanten op tour te gaan. Om aan te schiven én optredens te geven op diverse plekken waar een Vrijheidsmaaltijd wordt georganiseerd.  Zo performen artiesten in de ochtend voor ouderen in een zorgcentrum, bij de lunch in een museum voor ouderen, millenials en nieuwkomers, en in de avond in een wijkhuis voor allerlei buurtgenoten. De tour biedt artiesten de kans hun werk te delen en zich te laten inspireren door de bijzondere momenten met hun diverse mede-stadsgenoten aan tafel.

De selectie maken we met curatoren Tomáš de Paauw van Spraakuhloos en Mitchell Sam-Sin van Cult North.

Soep Dates

Is First Dates je guilty pleasure? Wacht tot je de Soepdates ziet. In het Soepdatecafé ontmoeten onbekende stadgenoten elkaar op afspraak. Met een warme kop Vrijheidssoep praten ze over vrijheid en onvrijheid. Als kijker volg je de date op de voet: is ‘t aan tafel net zo heet als die dampende soep of zijn het de krekels die awkward stiltes moeten weg-tjirpen?

ZamZam buiten gefotografeerde door Weia Tan

Bij welk liedje voel jij je vrij?

Luister naar de favoriete vrijheidsliedjes van mede-Rotterdammers op de Vrijheidssoep Spotify Playlist. En voeg ook jouw ultieme vrijheidslied aan de playlist toe.

bottom of page