top of page
RVM.verloop-achtergrond-home-3.png

Vrijheidswerken

Programma
Vrijheidswerken

Kunstenaars, muzikanten en makers hebben de kracht van verbeelding. Met hun woorden, stellages, verfkwasten en tracks schoppen ze heilige huisjes omver en brengen ze ons dichterbij elkaar. Samen met makers kunnen we ons een voorstelling van de stad maken waar we in wíllen wonen. Een voorstelling van de toekomst.

Daarom vraagt de Rotterdamse Vrijheidsmaaltijden elk jaar een gerenommeerde makers en upcoming talents om nieuw werk te maken geïnspireerd op het thema vrijheid. En presenteren we op verschillende Vrijheidsmaaltijden artiesten en makers, onder de titel Artists On Tour. Als blikopener en gespreksstarter.

Met in 2023 o.a. spoken word artiest Elten Kiene, designers Opperclaes, en fotografen Michelle Urbiztondo en Damon Vervoort. Gecureerd door spoken word platform Spraakuhloos, creative talent development hub Cult North en fotograaf Mark Bolk.

6_Alec_door Weia Tan_Vrijheidsmaaltijden.jpg
DV_VrijheidsStories-4828-web.jpg

Fotografie: Wat betekent vrijheid voor Rotterdammers?

Zestig Rotterdammers vertellen wat vrijheid voor hen betekent. De fotografen Damon Vervoort, Michelle Urzbitondo, Lou Muuse, Mark Bolk, Naomi van Heck, Weia Tan en Jari Nuno portretteerden hen. Het resultaat is een geweldige portretserie met persoonlijke verhalen. 

Van 1 mei tot en met 1 september 2023 is de expositie te bewonderen in de VHM Gallery op Rotterdam Centraal Station.

“Ik weet hoe het is om niet vrij te zijn. Ik weet hoe het voelt als je nergens naartoe kan. Ik gebruikte positiviteit om mezelf te bevrijden. Dat haalde ik uit voetballen en vrienden maken, uit de taal leren en gedichten schrijven.” 
- Ishmail. Lees verder

 

Foto
Artboard 166_2x.png

omdat 4 en 5 ook van mei is
omdat de 30e en de eerste
ook 1 voor juli is

- Elten Kiene

Spoken

Spoken word: Vrijheidsgedicht

Elk jaar schrijft een bekende Rotterdamse spoken word artiest hét Vrijheidsgedicht van het jaar. Dit jaar is de eer aan de succesvolle theatermaker/spoken word artiest Elten Kiene. Met zijn Vrijheidsgedicht wordt elke Vrijheidsmaaltijd geopend. Als stadsoverstijgend moment van bezinning voordat we de maaltijd starten. 

 

Artboard 166 copy_2x.png

Design: Poëzie in de buitenlucht

Struin door Rotterdam en laat je verwonderen door de zinnen van Elten Kiene. In samenwerking met Opperclaes en Rotterdamse Vrijheidsmaaltijden heeft Elten Kiene nieuw werk gecreëerd dat we op groot formaat presenteren op prominente locaties in Rotterdam. 

Schermafbeelding 2023-05-01 om 11.33.19.png
design
Muziek
Keanu Rae.jpg
Artboard 165_2x.png

Music & Spoken Word On Tour 

Op 5 mei vragen we traditiegetrouw verschillende spoken word artiesten en muzikanten op tour te gaan. Om aan te schiven én optredens te geven op diverse plekken waar een Vrijheidsmaaltijd wordt georganiseerd.  Zo performen artiesten in de ochtend voor ouderen in een zorgcentrum, bij de lunch in een museum voor ouderen, millenials en nieuwkomers, en in de avond in een wijkhuis voor allerlei buurtgenoten. De tour biedt artiesten de kans hun werk te delen en zich te laten inspireren door de bijzondere momenten met hun diverse mede-stadsgenoten aan tafel.


Dit jaar zijn geselecteerd voor On Tour: 
Spoken word artiesten Daniela Jerez, Keanu Rae en Yasin Nurmohamed
Muziek-acts Joni Jules, 2e Kamer, en Maeva. 

 

De selectie is gemaakt door curatoren Tomáš de Paauw van Spraakuhloos en Mitchell Sam-Sin van Cult North.

Artboard 166_2x.png

Soep Dates

Is First Dates je guilty pleasure? Wacht tot je de Soepdates ziet. In het Soepdatecafé ontmoeten onbekende stadgenoten elkaar op afspraak. Met een warme kop Vrijheidssoep praten ze over vrijheid en onvrijheid. Als kijker volg je de date op de voet: is ‘t aan tafel net zo heet als die dampende soep of zijn het de krekels die awkward stiltes moeten weg-tjirpen?

Kopie van 9_Zamzam_door Weia Tan_Vrijheidsmaaltijden_edited.jpg

Bij welk liedje voel jij je vrij?

Luister naar de favoriete vrijheidsliedjes van mede-Rotterdammers op de Vrijheidssoep Spotify Playlist. En voeg ook jouw ultieme vrijheidslied aan de playlist toe.

bottom of page