top of page

VrijheidsStories
Wat betekent vrijheid voor Rotterdammers? 

 

De groeiende VrijheidsStories beslaat inmiddels ruim 70 portretten van Rotterdammers, gemaakt door negen fotografen. Elk met een andere blik op het concept vrijheid, maar verbonden met elkaar door de stad die we delen: Rotterdam. Elk jaar maken 2 nieuwe fotografen er nieuwe portretten bij.

Bewonder de portretseries van 29 april t/m 12 mei 2024 in Bibliotheek Rotterdam, Dudok a/d Meent en op Rotterdam Centraal in de RVHM store & gallery op Rotterdam Centraal.

Baraa Al Alem

Baraa is van Palestijnse komaf en groeide op in Syrië. Hij ontwikkelde al vroeg een liefde voor fotografie en was zeven jaar lang documentair fotograaf voor de Verenigde Naties.
 
Zijn camera bracht veel risico met zich mee: meerdere keren werd zijn meest waardevolle bezit van hem afgepakt, uit angst voor het verhaal dat zijn lens zou kunnen vertellen. 'Mijn camera werd gezien als wapen, omdat ik daarmee de waarheid kon vastleggen.' Drie jaar geleden verhuisde hij naar Nederland. Hij studeert nu aan de Filmacademie in Amsterdam en woont in Spijkenisse. Zijn camera gaat overal mee naar toe, dit keer zonder de bijkomende angst om ‘m kwijt te raken.

Foto buiten tegen een bakstenen muur van Baraa Al Alem
RosaQuistPhotography_1400.webp

Rosa Quist

Rosa is geboren en getogen in Rotterdam. Ze heeft altijd op Zuid gewoond en woont sinds 10 jaar in Kralingen-Crooswijk. Daar woont ze in een heel klein appartementje, maar wél met een groot balkon. Het balkon ligt weliswaar op het noorden en vangt geen straaltje zon, toch is ze er blij mee. In een stad die steeds dichter bebouwd raakt, voelt ze steeds meer de drang om buiten te zijn, omringd door natuur.

‘Ooit verhuis ik naar een plek met heel veel natuur om me heen en veel minder baksteen. Samen met m’n hondje Pukkie uiteraard.’ Rosa voelt zich 'als witte Nederlander' bevoorrecht om na te kunnen denken over wat vrijheid voor haar betekent. Buiten zijn is voor haar toch wel het ultieme gevoel van vrijheid. Daarom besloot ze Rotterdammers met een bijzondere buitenruimte op de kiek te zetten.

Michelle Urbiztondo

Als fotograaf Michelle Urbiztondo begin april de opdracht krijgt om een portretserie te maken voor de Vrijheidsmaaltijden, voelt ze dat dit een serie wordt die heel dicht bij haar moet liggen. Zo dichtbij dat ze ‘t kan aanraken. 

Dit wordt een serie over ‘t altijd streven naar beter. Dit wordt het verhaal over haar moeder en haarzelf: het verhaal van immigranten.

Foto binnen in een restaurant van Michelle
Foto buiten in de natuur voor een doek van Damon Vervoort

Damon Vervoort

Fotograaf Damon Vervoort is meteen hooked, als hij voor het eerst binnenstapt bij een thuistatoeëerder. Voor de Vrijheidsmaaltijden portretteerde hij vier van deze Rotterdamse tatoeëerders die twee liefdes delen: inkt en vrijheid. Zijn portertserie noemde hij 'Don't Try This At Home'.

Jari Nuno

Vrijheid heeft zoveel verschillende betekenissen en interpretaties. Om tot een beter begrip te komen portretteerde Jari Nuno tien Rotterdammers met allemaal hun eigen verhaal over vrijheid.

Voor de serie ging Jari de straat op en langs verschillende partners van de Rotterdamse Vrijheidsmaaltijden. Het levert een divers palet van interpretaties van vrijheid op.

Foto van Jari Nuno binnen
Portretfoto van Weia Tan

Weia Tan

Vrijheid heeft zoveel verschillende betekenissen en interpretaties. Om tot een beter begrip te komen portretteerde Weia Tan tien Rotterdammers met allemaal hun eigen verhaal over vrijheid.

Voor de serie ging Weia de straat op en langs verschillende partners van de Rotterdamse Vrijheidsmaaltijden. Het levert een divers palet van interpretaties van vrijheid op.

Mark Bolk

Vrijheid heeft zoveel verschillende betekenissen en interpretaties. Om tot een beter begrip te komen portretteerde Mark Bolk tien Rotterdammers met allemaal hun eigen verhaal over vrijheid.

Voor de serie ging Mark de straat op en langs verschillende partners van de Rotterdamse Vrijheidsmaaltijden. Het levert een divers palet van interpretaties van vrijheid op.

Foto van fotograaf Mark Bolk met een camera in zijn hand
Foto van Lou Muuse

Lou Muuse

Vrijheid heeft zoveel verschillende betekenissen en interpretaties. Om tot een beter begrip te komen portretteerde Lou Muuse Rotterdammers met allemaal hun eigen verhaal over vrijheid.

Voor de serie ging Lou de straat op en langs verschillende partners van de Rotterdamse Vrijheidsmaaltijden. Het levert een divers palet van interpretaties van vrijheid op.

Naomi He-Ji

Vrijheid heeft zoveel verschillende betekenissen en interpretaties. Om tot een beter begrip te komen portretteerde Naomi He-Ji Rotterdammers met allemaal hun eigen verhaal over vrijheid.

Voor de serie ging Naomi de straat op en langs verschillende partners van de Rotterdamse Vrijheidsmaaltijden. Het levert een divers palet van interpretaties van vrijheid op.

Portretfoto van Naomi van He-Ji
bottom of page