“Dit is echt mijn favoriete soep.  Harira is bedoeld om te delen. Perfect voor een Vrijheidsmaaltijd. En als je met elkaar eet, ben je geen vreemde meer voor elkaar. Je geeft de ander een teken van vertrouwen. ” 
- Nadia Zerouali
VRIJHEIDSSOEP_BLIK-vrijstaand.png

De Vrijheidssoep

“Ik hoop dat soep op Bevrijdingsdag net zo’n traditie wordt als oliebollen en appelbeignets met Oud en Nieuw!” - Nadia Zerouali 

Ieder jaar ontwikkelt een bekende Nederlandse chef een nieuw recept voor de Vrijheidssoep én maakt een Rotterdamse chef er een Rotterdamse twist van. Dit jaar is het de beurt aan chef en kookboekenschrijver Nadia Zerouali. Zij neemt het stokje over van Yvette van Boven (2021), Samuel Levi en Pepijn Schmeink van Jack Bean (2020).

Nadia maakte een makkelijke en smaakvolle harira-soep die perfect is om met anderen te delen en het gesprek over vrijheid op gang te brengen. De Rotterdamse twist maakt dit jaar de bekende Rotterdamse chef Perry de Man, onder andere bekend van 24Kitchen en zijn legendarische Toko. 

Vrijheidssoep-5968543(credit_ Merlijn Doomernik).jpg
 
 

Recept Vrijheidssoep

De Vrijheidssoep van Nadia Zerouali
(Recept voor 4 personen)

​​

  • 2 uien

  • 2 blikken gepelde tomaten
    (of 1 kg verse rijpe tomaten)

  • 1 flinke bos bladselderij

  • 1 bos bladpeterselie

  • 3 liter water

  • 1 dl milde olijfolie

  • 100 g gedroogde bruine linzen

  • 1 el kurkuma

  • 1 el ras el hanout

  1. Pel de uien en snijd ze grof. Was de bladselderij, bladpeterselie en snijd ze grof. Pureer de uien met de tomaten, groene kruiden en het water met een staafmixer of in een blender tot een vrij glad mengsel.

  2. Breng in een grote soeppan het tomatenmengsel met de milde olijfolie, de linzen, alle specerijen, de tomatenpuree en wat peper en zout aan de kook.

  3. Laat de soep op matig hoog vuur in ca. 35 minuten gaar koken. Breng verder op smaak met peper en zout.

  4. Voeg de kikkererwten toe en kook ze nog ca. 10 minuten mee.

  5. Om de soep te binden: maak in een kom een bloempapje door de maïzena of bloem met een flinke scheut water te mengen en tot een glad papje te roeren.

  6. Klop het al roerende met een garde door de soep tot deze licht gebonden en fluwelig is. Laat de soep niet meer koken maar alleen een paar minuten zachtjes pruttelen.

Vrijheidssoep-5968587(credit_ Merlijn Doomernik).jpg
Nadia Zerouali’s Vrijheidssoep: zo maak je ‘m | Vrijheidsmaaltijd | Nationaal Comité 4 en 5 mei
Nationaal Comité 4 en 5 mei

Nadia Zerouali’s Vrijheidssoep: zo maak je ‘m | Vrijheidsmaaltijd | Nationaal Comité 4 en 5 mei

Vrijheidssoep met Rotterdamse twist

In Rotterdam doen we het al jaren… net een beetje anders. Daarom vragen we een Rotterdamse chef om de Vrijheidssoep een extra twist te geven. Dit jaar is dat niemand minder dan 24 Kitchen chef, De Toko-eigenaar en geweldige gast Perry de Man. Hij treedt in de voetsporen van Pepijn Schmeink en Manuela Taveres.

IMG_0755.jpg
VRIJHEIDSSOEP_FEED_SQUARE0-vrijstaand.pn
11_Perry door Weia Tan voor Vrijheidsmaaltijden 2022.jpg

“Ik vind vrijheid in koken, in de keuken kan ik helemaal mezelf zijn. Daarom vind ik het erg leuk om dit jaar de Rotterdamse twist op de Vrijheidssoep te bedenken” 

- Perry de Man

De Rotterdamse soeptwist van Perry de Man
(Recept voor 4 personen)

Ingrediënten Soep

  • 2 uien

  • 4 tenen knoflook

  • 1 flinke duim gember

  • 1 klein blikje tomatenpuree

  • 1,2 liter water

  • 2 dl zonnebloemolie  

  • 200 g gedroogde rode linzen

  • 3 el vadouvan 

  • 2 blikken gepelde tomaten (van 400 g/ml per stuk)

  • 4 bouillonblokjes 

  • peper en zout

 

Daslook olie 

  • Flinke hand Rotterdamse daslook (te wildplukken in o.a. het Zuiderpark, Kralingse Bos en Het Park)

  • 1 limoen 

  • 2 dl olijfolie

  1. Pel de uien, knoflook en gember en snijd ze grof. Mix het samen zodat er nog een beetje structuur in zit. 

  2. Verhit een scheutje olie in de pan en bak de uienmix gaar. 

  3. Voeg de tomatenpuree toe en bak even kort mee tot de olie rood kleurt. 

  4. Voeg de vadouvan toe en bak 2 minuten kort mee. 

  5. Mix de twee blikken tomaat in de mixer en voeg toe aan de grote pan. 

  6. Voeg de rode linzen toe inclusief 3 blikken water. Goed roeren en door laten koken op zacht vuur. Pas op: de bodem kan snel aanbranden! 

  7. Knijp de bouillonblokjes uit boven de soep en laat het doorkoken tot het een stevige soep is geworden.

  8.  Mix, terwijl de soep aan het koken is, in een schone keukenmachine de daslook, olijfolie, een halve limoen en zout tot een niet te gladde massa en gebruik als finishing touch.
    Eet smakelijk!

Wist je dat:

Franse interpretatie van een Indiaas gefermenteerd specerijenmengsel. Door de Frans koloniale invloed enkele 'Franse' elementen toegevoegd als sjalot, ui en knoflook en de mix was pas klaar voor verkoop na fermentatie. De smaak van vadouvan is heel kenmerkend en aromatisch. Pittig, iets zoetig en rokerig wordt vaak gezegd. Vadouvan bevat normaal gesproken kerrieblad, fenegriek, mosterdzaad, knoflook en (gedroogde) uien en/of sjalot en komijnzaad. Een goede vervanging voor vadouvan is Indiase masala. 

 

Smaakmakers
Maggi en eventueel een pittige smaakmaker zoals crispy chili olie.

 

Bestel een blik Vrijheidssoep

Piet-Parra-Blik-campagnebeeld-staand.png

Er zijn 1.000 blikken limited edition blikken Vrijheidssoep te koop met design van de bekende kunstenaar Piet Parra. Bestel deze uiterlijk 28 april in [de online Vrijheidsshop]. Op = op Een blik is €5 en goed voor ongeveer 3 personen. Door een blik Vrijheidssoep te kopen, doneer je direct ook een blik aan een stadsgenoot die ‘m extra goed kan gebruiken. Kan je geen €5 missen? Dan kan je gratis een blik bestellen. Soep gegeten? Upcycle het blik dan als artsy Parra-plantenbak.