Rotterdam staat stil bij vrijheid: meer dan 100 Vrijheidsmaaltijden op 5 mei door 150+ initiatieven
Proef de Vrijheidssoep van 2024 door chefkok Nick Toet
Een tomatensoep zoals je die nog nooit hebt geproefd, door de toevoeging van miso en frisse bosui. Elk jaar ontwikkelt een Nederlandse chef een uniek recept voor de Vrijheidssoep. Dit jaar is Youtuber, tv-presentator, auteur en kok Nick Toet de chef van de Vrijheidssoep. Een heerlijke soep die je precies de juiste comfort geeft die je verwacht van een tomatensoep, maar dan met een verrassende twist.
Koop een blik en
support een mede-Rotterdammer
Elk jaar ontwerpt de wereldberoemde kunstenaar Piet Parra het etiket van de blik Vrijheidssoep. Het resultaat is een collectors item die alleen rond 5 mei verkrijgbaar is.
Van 29 april t/m 5 mei 2024 is het blik Vrijheidssoep voor €5 per stuk te koop bij
-
Rotterdam Centraal - Provenierszijde in de Vrijheidsmaaltijden Gallery & Store
-
Dudok a/d Meent
-
LantarenVenster
-
Oude Klooster
-
Theater Zuidplein
Met de aanschaf van een blik Vrijheidssoep steun je tegelijk een andere Rotterdammer.
Over de chef van 2023
Chef-kok Nick Toet, bekend van zijn populaire YouTube-kanaal "Eten met Nick" en zijn inspirerende Instagram-account, heeft de culinaire wereld veroverd met zijn creativiteit en passie voor koken. Als auteur van twee kookboeken heeft hij zijn talent voor het samenstellen van heerlijke recepten met een persoonlijke touch bewezen. Daarnaast schittert hij als bakker bij "De Taarten van Babel" op televisie. Met zijn unieke smaakcombinaties en onmiskenbare flair weet Chef Nick Toet keer op keer zijn publiek te betoveren en te inspireren.
Het recept
Ingrediënten
Voor 6 personen, ongeveer 2 liter soep
-
2 el zonnebloemolie
-
2 preien, gewassen en in halve ringen
-
3 uien, gesnipperd
-
2 teentjes knoflook, gehakt
-
1 tl gerookte paprikapoeder
-
3/4 tl komijnpoeder
-
1 el Koreaanse chilivlokken (gochugaru) of 1⁄2 el chilivlokken
-
1⁄2 tl gedroogde oregano
-
2 el misopasta
-
800 gr tomaten uit blik
-
400 ml kokosmelk
-
1 groentebouillonblokje
-
100 gr kapucijners
-
100 gr doperwten uit de vriezer
-
Zout en peper naar smaak
-
2 el olijfolie
Garnituur
-
3 bosuien, in fijne dunne ringen
2 eieren, geklutst (optioneel)
Keukenspullen
-
Soeppan
-
Bakpan/koekenpan
-
Staafmixer
Bereiding
-
Gooi wat zonnebloemolie in de soeppan en doe de
gesnipperde uien erbij. Bak de uien glazig. Doe nu de
gehakte knoflook erbij en bak 1 minuut mee. Gooi de
gesneden prei erbij en laat 4 minuten op laag vuur
meebakken totdat ze zacht zijn. -
Doe de gerookte paprikapoeder, komijnpoeder, (Koreaanse) chili-
vlokken, oregano en 2 eetlepels miso erbij en bakeen halve minuut mee. Voeg de tomaten uit blik toe, samen met de kokosmelk en het bouillonblokje. Maak de tomaten kleiner met een spatel. -
Laat alles aan de kook komen. Draai het vuur dan
meteen laag, zodat alles zachtjes blijft pruttelen. Laat
3 minuten staan. -
Haal de pan van het vuur en pureer de soep met een staafmixer.
-
Optioneel: Eitje erbij? Zet een bakpan op het fornuis met 1 eetlepel olie en bak van de eieren een omeletje. Omelet klaar? Rol ‘m op en snij er mooie reepjes van. Bewaar ze voor het garnituur.
-
Doe de kapucijners en doperwten bij de soep en
laat warm worden. Snij wat bosuien in fijne ringen. Breng, indien nodig, op smaak met zout en peper. -
Serveer de soep met wat olijfolie, gesneden bosuien en eventueel omeletreepjes.
Zo doe je mee met de Vrijheidsmaaltijden
-
Vind een locatie en schuif op 5 mei ergens aan voor de Vrijheidsmaaltijden.
-
Host een Vrijheidsmaaltijd, bij jezelf thuis, in je buurt of op werk.
-
Koop een blik Vrijheidssoep via LantarenVenster of DUDOK.
Parel Strik