5 Vrijheidsmaaltijden om te proberen in Rotterdam West
“Als ik mensen kan helpen over vrijheid na te denken, ben ik al heel blij. Of dat nou met soep, een ander gerecht, of alleen een gesprek is.”
- London Loy

Proef de Vrijheidssoep van chefkok London Loy
Zoete aardappel in de pan, nu de kruiden erbij, flinke scheut kokosmelk toevoegen en dan de maïs. Véél maïs. Elk jaar ontwikkelt een Nederlandse chef een uniek recept voor de Vrijheidssoep. Dit jaar is ‘t televisiekok London Loy, die z’n Surinaamse roots toevoegt aan zijn one-of-a-kind maïssoep. Een soep die buiken vult, harten laat smelten en verbindt zonder maizena.


Koop een blik en
support een mede-Rotterdammer

Elk jaar ontwerpt de wereldberoemde kunstenaar Piet Parra het etiket van de blik Vrijheidssoep. Het resultaat is een collectors item die alleen rond 5 mei verkrijgbaar is. Dit jaar zijn er 500 blikken Vrijheidssoep te koop in Rotterdam.
Koop voor €5 een blik Vrijheidssoep van Piet Parra x London Loy, en steun daarmee tegelijk een andere Rotterdammer via o.a. de Zonnebloem en de Voedselbank.
Van 28 april t/m 5 mei zijn de blikken Vrijheidssoep te koop bij LantarenVenster, DUDOK a/d Meent en bij DUDOK in het Park.
Over de chef
Van appeltaart tot wentelteefjes met bakbanaan: chefkok London Loy bruist van liefde voor eten en koken. En komt-ie je bekend voor? Dan ken je hem waarschijnlijk als tv-kok van Koffietijd, finalist van Expeditie Robinson (2022) of van één van zijn kookboeken. Loy’s unieke flavour? Hij mixt zijn Surinaamse roots met z’n Nederlandse, en alles daartussen. Wat je proeft is The London Way.

Het recept
Ingrediënten
Voor 6 personen, ongeveer 2 liter soep
-
3 eetlepels milde olijfolie, om te bakken
-
3 sjalotjes, grof gesneden
-
2 grote zoete aardappels, geschild en in fijne blokjes gesneden (of biologisch ongeschild, de schil dan eerst goed wassen)
-
3 blikken maïs (uitgelekt 855 gram)*
-
1,5 theelepel paprikapoeder
-
1,5 theelepel komijnpoeder
-
1 theelepel korianderpoeder
-
1 theelepel kurkumapoeder
-
1,5 l water
-
400 ml kokosmelk
-
2,5 afgestreken eetlepels zout
-
Sap van 1 limoen (biologisch). Gebruik de geraspte schil eventueel als garnering, wel eerst wassen.
-
1 teen knoflook, fijngehak
* De soep kan ook van verse maïs gemaakt worden: snijd dan de korrels met een groot scherp mes van vier maïskolven en gebruik de korrels in de soep.
Garnituur
-
6 flinke eetlepels maïs/aardappel, beetgaar
-
1 bakje (15 gram) fijngehakte platte peterselie
-
4 à 6 eetlepels gefrituurde uitjes
Extra smaak
-
4 à 6 eetlepels gedroogde geraspte kokos
-
Rasp van de limoen
-
Krokante chili in olie (van Lao Gan Ma of je favoriete merk)
Keukenspullen
-
Grote kookpan/soeppan
-
Staafmixer
-
Zeef

Bereiding
-
Verhit de olijfolie in de pan. Fruit de sjalotjes 5 minuten en voeg het fijngehakte teentje knoflook toe, fruit 1 minuut mee. Doe de zoete aardappelen, maïs, paprikapoeder, komijnpoeder, korianderpoeder en kurkumapoeder erbij.
-
Bak dit mengsel in ongeveer 8 minuten en roer af en toe even om.
-
Voeg het water en de kokosmelk toe. Het zout mag er ook bij. Roer alles even door. Laat de soep 15 à 20 minuten zachtjes pruttelen. Roer af en toe door.
-
Check na 10 minuten of de maïs en zoete aardappelen beetgaar zijn. Is dat het geval? Haal er dan zes flinke eetlepels uit en zet apart. Dit gebruik je straks als garnituur.
-
Roer op ‘t laatst het limoensap door de soep. Haal de pan van het vuur. Maal de soep fijn met een staafmixer. Liever een grove structuur in je soep? Zeef de soep dan niet. Wil je de soep juist fluweelzacht (wat echt lekker is)? Zeef de soep dan wel. Druk met de bolle kant van een soeplepel de soep door de zeef.
-
Vind je de soep wat te dun? Voeg dan een klein beetje maizena toe. Maar liever niet.
-
Serveer de soep in je favoriete kom en garneer met de apart gezette maïs en zoete aardappel, peterselie en gefrituurde uitjes. Voeg naar keuze geraspte kokos, wat limoenrasp of krokante chili in olie toe.

Tips
-
Voor extra pit: kook een hele madame-jeanettepeper (niet in stukjes: brandgevaar!) mee met de soep en verwijder die voor het opdienen.
-
Snijd 4 uien in dunne halve ringen en stoof die zachtjes ruim 30 minuten. Af en toe omscheppen. Deze zoete gekarameliseerde uien zijn als garnering echt een smaakfeestje.
-
Wel vlees? Gebruik kippenbouillon in plaats van water en laat een kipfilet in de soep garen. Haal de kipfilet uit de pan, trek het vlees in ‘draadjes’ en voeg dit later als garnering toe aan de soep.
-
Of eet de soep met wat rijst en gebakken zoutvlees.
-
Noedels doen het ook goed in de soep: maak de soep iets dikker, dan wordt het meer een lekkere saus.
-
Zo zie je: met een beetje zin en wat creativiteit kun je met deze soep alle kanten op – oké, bíjna alle kanten dan.

Zo doe je mee met de Vrijheidsmaaltijden
-
Vind een locatie en schuif op 5 mei ergens aan voor de Vrijheidsmaaltijden.
-
Host een Vrijheidsmaaltijd, bij jezelf thuis, in je buurt of op werk.
-
Koop een blik Vrijheidssoep via LantarenVenster of DUDOK.


Parel Strik
