top of page

Vier 5 mei met de Vrijheidsmaaltijden in Rotterdam

Bijgewerkt op: 15 apr. 2022

Honderden Rotterdammers zetten zich samen in voor vrijheid met de VrijheidsmaaltijdenDoor meer dan 50 organisaties en tientallen vrijwilligers wordt gewerkt aan een veelomvattend en gevarieerd Vrijheidsmaaltijd-programma op 5 mei in Rotterdam. Op 5 mei schuiven Rotterdammers overal in de stad bij elkaar aan tafel voor de eerste editie van de Rotterdamse Vrijheidsmaaltijden. Het streven is om dit jaar ruim 100 Vrijheidsmaaltijden te realiseren. Uiteenlopende sprekers, muzikanten en woordkunstenaars delen tijdens de Vrijheidsmaaltijden hun verhaal over vrijheid en onvrijheid. Er worden in de hele stad Vrijheidsmaaltijden georganiseerd om Rotterdammers samen te brengen; van buurthuizen, zorgcentra en ziekenhuizen tot theaters, bedrijven en het Bevrijdingsfestival. Er is nog veel meer op komst. We roepen alle Rotterdammers op deel te worden van de Vrijheidsbeweging, door een Vrijheidsmaaltijd te organiseren, aan te schuiven bij een maaltijd en/of een blik Vrijheidssoep te kopen via rotterdamsevrijheidsmaaltijden.nlRotterdamse Vrijheidsmaaltijden

Alle Vrijheidsmaaltijden bevatten een verhaal over vrijheid, soms ingetogen en intiem, andere juist met grote gebaren. Iedereen kan een Vrijheidsmaaltijd organiseren en deze aanmelden via rotterdamsevrijheidsmaaltijden.nl, op deze plek vind je ook een groeiend overzicht van alle maaltijden terug waar je kunt aanschuiven. Zo organiseren inmiddels onder andere Brutus (voorheen AVL Mundo), het Groot Handelsgebouw (GHG), Dudok Rotterdam, stichting De Zonnebloem, Bevrijdingsfestival Zuid-Holland, het Wijkpaleis en filmhuis KINO een Vrijheidsmaaltijd. Ook komt er een Vrijheidsmaaltijd XL op het Afrikaanderplein. Het wordt een dag van ontmoeting, verbinding, samen en het zorgen voor elkaar.
“Als je met elkaar eet, ben je geen vreemde meer voor elkaar. Je geeft de ander een teken van vertrouwen”, vertelt Nadia Zerouali. “Maar,” verzekert ze, “een Vrijheidsmaaltijd gaat om meer dan alleen ‘je buik vullen’, het gaat ook om naar elkaar omkijken.”


Vrijheidssoep met Nadia Zerouali en Perry de Man

Ieder jaar ontwikkelt een bekende Nederlandse chef een nieuw recept voor de Vrijheidssoep én maakt een Rotterdamse chef er een Rotterdamse twist op. De soep is ingeblikt te koop met design van de wereldbekende kunstenaar Piet Parra. Dit jaar is het de beurt aan chef en kookboekenschrijver Nadia Zerouali. Zij neemt het stokje over van Yvette van Boven (2021), Samuel Levi en Pepijn Schmeink van Jack Bean (2020). Nadia heeft een plantaardige harira-Vrijheidssoep bedacht. De


Rotterdamse twist maakt dit jaar de bekende Rotterdamse chef Perry de Man, onder andere bekend van 24Kitchen en zijn legendarische Toko. Je kan de soep en soeptwist zelf maken of de kant-en-klare Vrijheidssoep kopen.


“Ik vind vrijheid in koken, in de keuken kan ik helemaal mezelf zijn. Daarom vind ik het erg leuk om dit jaar de Rotterdamse twist op de Vrijheidssoep te bedenken”, aldus Perry de Man. “Ik hoop dat op 5 mei heel veel Rotterdammers samen deze soep met twist gaan koken en eten, als nieuwe gezamenlijke traditie.”Vrijheidssoep kopen

De limited edition ingeblikte Vrijheidssoep is vanaf vandaag te koop via de online Soepshop en op 29 en 30 april en 1 en 2 mei bij de pop-up Soepshop in het Groot Handelsgebouw (GHG) aan het Stationsplein (op=op). De actuele openingstijden van de pop-up Soepshop zijn te vinden op de website. Je koopt voor €5 één blik Vrijheidssoep voor jezelf én doneert gelijk een blik soep aan een mede-Rotterdammer die het goed kan gebruiken. In samenwerking met zorg- en welzijnsorganisaties als Humanitas, WMO Radar, Aafje en Coalitie Erbij zorgt de Rotterdamse Vrijheidsmaaltijden dat de gedoneerde soep goed terechtkomt.

Comments


Nick-Toet---Vrijheidssoep-2024---webjpg.jpg
Artboard 156_2x.png

Blik op de soep

Oud en Nieuw heeft de oliebol, Bevrijdingsdag heeft de Vrijheidssoep! In 2024 is het recept van Youtuber, tv-presentator en kok Nick Toet, die je onder andere kunt kennen van de Taarten van Babel. Hij heeft een overheerlijke tomatensoep voor ons gemaakt met miso en kapucijners, geïnspireerd op de favoriete soep van zijn oma.

 

Wil jij die soep nu ook zo graag proeven? Dat kan want je kunt de soep kopen op meerdere plekken in Rotterdam rondom 5 mei, natuurlijk aanschuiven op Bevrijdingsdag of het recept zelf maken!

bottom of page