top of page
Florieke.jpg

Fotografie: Mark Bolk

Ik ben geboren in Rotterdam, opgegroeid in Berkel en Rodenrijs en woon nu weer in de stad. Ik ben opgegroeid in een redelijk vrij gezin waarin vrijheid gezien wordt als iets wat je moet omarmen. Daardoor heb ik het geluk gehad dat ik mijn eigen pad heb kunnen volgen en een eigen mening heb kunnen vormen. Via mijn werk bij het International Documentary Filmfestival Amsterdam zie en hoor ik verhalen van mensen vanuit de hele wereld. Door deze verschillende perspectieven, besef ik me altijd weer hoe belangrijk vrijheid is en dat vrijheid alles behalve vanzelfsprekend is.

 

Vrijheid betekent voor mij heel veel, maar het is ook zo’n groot begrip. Ik vind het daarom lastig om dit goed te verwoorden. Van vrijheid van meningsuiting, bewegingsvrijheid, godsdienstvrijheid tot het vrij zijn van mentale of fysieke klachten. Ik denk dat je vrij bent als je het leven zoveel mogelijk zelf kan vormgeven.

 

De pandemie heeft een druk op onze bewegingsvrijheid gelegd. Ik denk dat het ons allemaal laat beseffen hoe belangrijk vrijheid in ons dagelijks leven is. Hopelijk gaan wij dit ook meer waarderen zodra we uit deze pandemie komen.

 

Ondanks dat vrijheid de belangrijkste eigenschap van Nederland is, zie ik nog steeds, te vaak, in mijn naaste omgeving dat mensen niet vrij (kunnen) zijn. Vrijheid is iets waar we met zijn allen voor moeten vechten, iedereen is daar verantwoordelijk voor.

Vrijheidsplaylist 

Mijn vrijheidsnummer is Smalltown Boy van Bronski Beat. Naast dat ik dit gewoon een fijn dromerig zomernummer vind, gaat het over een homoseksuele jongen die te maken krijgt met homofobie, eenzaamheid en onbegrip van zijn familie. Hij will hiervan ontsnappen en vertrekt naar de stad. Jimmy Somerville (Bronski Beat) vertelt in een interview met NPO “Volgens mij geldt voor veel mensen dat ze niet in hun omgeving willen vastzitten. Iedereen zegt ze wat wel en niet moet en daar willen ze vanaf. Het was bedoeld als een universeel verhaal.” Elke keer als ik dit nummer luister krijg ik kippenvel.

"Ik voel me vrij als ik mijn eigen

beslissingen kan maken."

-Florieke

Meer Soep stories?

VRIJHEIDSSOEP_BLIK-vrijstaand.png
bottom of page