top of page
2_Jowi.jpg

Fotografie: Naomi He-Ji van Heck

"Ik voel me vrij als ik dans, als ik zing, als ik maak."

Eenmaal afgestudeerd aan de Willem de Kooning Academie heb ik een tijdje gefreelanced als fotograaf en performer, en heb ik een eigen studio opgestart. Ik treed op met spoken word, ben een podcast begonnen genaamd Slightly Slanted en ik ben een van de organisatoren van CreativeMornings Rotterdam.

 

Als vrouw van Aziatische afkomst merk ik dat mijn vrijheid soms wat wordt ingeperkt, dit komt puur door hoe ik eruit zie. Ik word onderschat en vaak ook niet serieus genomen. Dat zorgt ervoor dat ik mijn waarde nog meer moet bewijzen dan bijvoorbeeld een witte man dat zou hoeven doen. Daarin merk ik dat ik niet helemaal vrij kan zijn, omdat ik ook constant bezig moet zijn met hoe de ander mij ziet en of ze wel een juiste beeld van mij hebben in plaats van een stereotype. 

 

Vrijheid betekent voor mij expressief mogen zijn en je ware gevoelens met een ander delen. En met jezelf. Vrijheid betekent dat je door de wereld heen beweegt zonder je teveel aan te trekken van wat anderen van je vinden. Maar je moet dit wel doen met genoeg zelfbewustzijn zodat je niet toxic bent, een dunne lijn dus. Ik geloof dat jij je vrij zou mogen voelen zonder dat anderen daar de dupe van worden. Vrijheid is de mogelijkheid om die lijn te mogen ontdekken, om er soms overheen te stappen, maar ook om te realiseren dat je eroverheen bent gestapt en jezelf dus even mag resetten. Neem een voorbeeld uit de queer community waarin de verschillen in mensen juist worden omarmd en gevierd in plaats van aan de kant gezet wanneer je niet in een 'normaal' hokje past. Ik voel me daarom het meest vrij als ik omringd ben door mensen die mij in mijn waarde laten en buiten de hokjes om kunnen denken. 

Vrijheidsplaylist 

Mijn vrijheidsnummer is Rollercoasters van

Tank and the Banga’s.

-Jowi

Meer Soep stories?

VRIJHEIDSSOEP_BLIK-vrijstaand.png
bottom of page