top of page
Rabin.jpg

Fotografie: Mark Bolk

-Rabin

Ik ben geboren in Brits Guyana en opgegroeid in buurland Suriname. Toen ik achttien was landde ik in Nederland. Het was in april en ik kan me nog goed herinneren dat het zo koud was! Ik kwam naar Nederland om op de landbouwschool te studeren. Ik wilde graag scholing, maar in het begin was het wel even wennen. Wennen aan de aanpassingen en aan de andere normen en waarden. Maar gelukkig beheerste ik de taal en had ik vrienden om mij heen die mij hielpen. Ik heb de landbouwschool afgemaakt en heb daarna 25 jaar als kwaliteitscontroleur in een veevoeding bedrijf in Rotterdam gewerkt. En daarna ook nog als hotelmanager. Ik heb altijd hard gewerkt, op mijn werk, maar ook thuis met drie kinderen. 

 

Ik ben nu met pensioen en doe vrijwilligerswerk bij WMO Radar. Ik vind het belangrijk mijn energie nu te geven aan ouderen. Eenzaamheid is de grootste ziekte die er is, niet alleen bij ouderen, maar ook bij jongeren. Bij WMO Radar hebben we dagbesteding voor ouderen en daar zijn ze heel dankbaar voor.

 

Vrijheid betekent heel veel voor mij. Elk land, elk volk en elke cultuur heeft zijn eigen normen en waarden. Er gebeurt veel in de wereld. Van Myanmar tot hier in dit land. De vrijheid is niet vanzelfsprekend. Vrijheid betekent voor mij: permanent waakzaam zijn en je verantwoordelijkheid nemen over de vrijheid in jouw omgeving. Als je iets ziet in jouw wijk of in de speeltuin is het belangrijk dat je dit meldt zodat jouw omgeving hierdoor veiliger kan worden. 

 

Nu in deze coronatijd merk ik toch dat ik minder vrij ben, bijvoorbeeld door de avondklok en het sluiten van de niet essentiële winkels. Zoiets als de lockdown heb ik nog nooit meegemaakt Toch zorg ik elke dag dat ik een uur ga wandelen, want je mag natuurlijk wel naar het park. Of ik ga op en neer naar de supermarkt. Ik ben creatief en van alle markten thuis, dus ik verveel mij niet!

Vrijheidsplaylist 

Ik houd van muziek. Van Nederlandstalig tot de klassieke muziek van Tchaikovsky. Maar de vrijheid voel ik vooral bij hindoestaanse muziek. Want die liederen hebben altijd een betekenis, over leven en dood, over vrijheid en over de mensheid. Dat kan je met de pen niet beschrijven.

“Ik voel me vrij als ik alles kan doen wat ik wil.”

Meer Soep stories?

VRIJHEIDSSOEP_BLIK-vrijstaand.png
bottom of page