top of page
5_Sarafina Paulina Bonita.jpg

Fotografie: Naomi He-Ji van Heck

"Ik voel me vrij als ik met mijn community ben."

-Sarafina Paulina Bonita

Ik geloof dat door kunst te maken belangrijke verhalen worden verteld, gemeenschappen worden opgetild en vreugde wordt gedeeld. Ik ben een queer, Nederlands-Surinaamse, non-binaire performancekunstenaar. Ik creëer performances en poëzie vanuit een intersectionele benadering die zich richt op de ervaring van Otherness. In mijn werk bevraag ik de constructie van gender, het verschil tussen de waargenomen en geconstrueerde vrouwelijkheid en mannelijkheid, en de invloed van religie en heritage.  

 

Ik merk dat er in Nederland veel discussie is over het gebruik van andere pronouns en dat dit voor veel mensen ingewikkeld is. Hoe hiermee wordt omgegaan is niet altijd even makkelijk voor mij om te ervaren. Mensen hebben altijd een mening. Het is jammer om te zien dat er niet altijd begrip is voor de vrijheid die ik ervaar as non-binary persoon. Het moment dat ik ervoor koos om mezelf los te breken van de binary voelde ik me zo vrij in mijn eigen lichaam. Ik zou graag willen dat de samenleving ook zo naar mij zou kijken. Mensen in een hokje plaatsen zonder hun toestemming ain’t cute en dat is wat mij elke keer opnieuw het gevoel geeft dat ik niet vrij ben om te zijn wie ik ben. 

 

Als ik aan het woord vrijheid denk kan ik zoveel dingen noemen. Vrijheid betekent voor mij dragen wat ik wil, gaan en staan waar ik wil, houden van wie ik wil, zijn wie ik wil. Maar wat vrijheid voor mij ook betekent is gezien worden zoals ik gezien wil worden, genoemd worden zoals ik genoemd wil worden en gerespecteerd worden voor wie ik ben. Vrijheid voor mij is gezien worden als een gelijke terwijl je nog steeds als individu wordt gezien. Helaas is dit niet iets wat een gegeven is. Er moet nog steeds elke dag gevochten worden voor gelijkheid zodat iedereen vrijheid kan ervaren no matter who they are or what they look like.

Vrijheidsplaylist 

Zodra ik het nummer Saramaya van Habib Koité hoor voel ik me warm van binnen. Ik wil mijn lichaam bewegen op de beat en voor ik het weet begin ik te glimlachen en laat ik mezelf gaan. Elke keer als ik dit nummer hoor voel ik me daarna zoveel losser en in connectie met mezelf, in connectie met de aarde.

Meer Soep stories?

VRIJHEIDSSOEP_BLIK-vrijstaand.png
bottom of page