top of page
< Terug naar het overzicht

Het verhaal van Cedric

“Ik voel me vrij als ik mijn fantasie en creatieve vermogen kan uiten. “

Jongerenwerk doe ik puur omdat ik het jammer vind dat sommige jongeren hun potentie, de vrijheid die ze hebben juist omdat ze jong zijn, niet benutten. En daar kan ik ze alleen bewust van maken, maar ze moeten het wel zelf doen. Ik maak ook een podcast opgezet in het kader van anti zwart racisme, naar aanleiding van de BLM demonstraties in 2020. We bespreken dan bepaalde onderwerpen. Van micro agressies tot mental health en mannelijkheid. Dat doe ik gewoon met mensen uit mijn netwerk.


Persoonlijk heb ik soms momenten waarvan ik denk, oké ik ben niet altijd vrij alles te doen. Dat kan zijn door keuzes die ik in het verleden heb gemaakt, mijn financiële situatie of verantwoordelijkheden. Je moet dan toch dingen afwegen. Ik heb in het verleden ook wel echt momenten meegemaakt dat ik dacht: er is wel een dominante groep die bepaald. En dat was dan situatie met politie of als we naar een discotheek gingen. Dat heeft ook met racisme te maken. Dat is niet zo zeer het gebrek aan vrijheid, maar meer het besef van oké er zijn wel mensen en organisaties die bepaalde dingen bepalen. Voor anderen en met de verkeerde intenties. Dat is meer en bewustwording en dat hoort niet zo te zijn in een zogenaamde democratie. Er wordt dan een keuze opgelegd, je lijkt een vrije keus te hebben, maar in principe staat die keuze al vast. En heel concreet voelde ik dat eigenlijk met de afgelopen periode. De avondklok, vaccin of geen vaccin, die discussies. Toen kon ik wel zien dat vrijheid ook een grens heeft. Dat was heel tastbaar. Ik dacht toen ook: als dit echt zo blijft gaan, dan wordt het wel spannend.


Vrijheid is voor mij ook eigenlijk een beetje een utopie. Wat het voor mij betekent is dat iedereen kan zijn en doen wat diegene wil. Dus echt een gelijkheid die ik nu nog een beetje mis. Maar ook in het kader van, kansen die geboden worden aan mensen. Dat iedereen daar gelijke toegang tot heeft. Dat is hoe ik vrijheid zie. Vrijheid is gelijkheid.


Voor mijn kinderen wens ik die gelijkheid. En ook de vrijheid om te falen en eerlijk berecht te worden en een eerlijk proces te doorstaan. Eerlijk beoordeeld te worden, hier in Nederland. Dat gun ik hun wel het meeste.


Vrijheidsplaylist

N.E.R.D. - Run To The Sun. Het refrein van dit nummer in combinatie met de melodieën geven mij een mooie muzikale beleving. Het gevoel van vrijheid in mijn hoofd. Even helemaal niks. Een pure utopische beleving.


Fotografie: Jari Nuno

Vrijheidssongs​

Beluister en volg hieronder de Vrijheidsmaaltijden playlist op Spotify!

bottom of page