top of page
< Terug naar het overzicht

Het verhaal van Ismael

“Ik voel mij vrij als ik op daken sta.”

Ik ben een ​​geboren en getogen Rotterdammer. Momenteel ben ik Masterstudent beleid, Communicatie en Organisatie in Amsterdam, heb ik drie kleine ondernemingen en werk ik bij Secrid als brand ambassador. Mijn afkomst is half Nederlands en half Palestijns.


In eerste instantie zou ik willen zeggen dat financiële vrijheid voor mij hebt belangrijkste is, maar daar ben ik op teruggekomen. Want volgens mij is de essentie van vrijheid de mogelijkheid om te zijn wie je wilt en te doen wat je wil doen. Financiële middelen maken dat toegankelijker, maar niet vanzelfsprekend.


Financiële vrijheid is een grote bubbel. Als je goed nadenkt wil iedereen gewoon zichzelf zijn, maar daar heb je geen geld voor nodig. Geld zorgt er gewoon voor dat je kunt doen wat je wilt doen. Maar echte vrijheid ervaren mensen pas als ze kunnen zijn wie ze willen zijn, maar dat vergt meer graafwerk. Wie ben ik nu, wat is mijn ‘purpose’ hier en wie wil ik later zijn? Vragen die mij helpen om echt vrij te zijn.


Vrijheid binnen een samenleving ontstaat, volgens mij, wanneer een maatschappij zo ingericht is dat mensen in harmonie samenleven. Een plek waar iedereen wordt geaccepteerd en vrijgelaten, waar alle individuen zonder oordeel deel kunnen nemen aan maatschappelijke, economische en politieke contexten die voorheen moeilijker bereikbaar waren, door bijvoorbeeld racisme en discriminatie. Alleen als we harmonieus samenleven kan iedereen z’n eigen ding doen en is iedereen in staat is om te zijn en doen wat ie wil doen.


Soms wil je dingen doen die je niet kan doen. Toch kijk ik dan wel naar geld. In het ondernemen zoek je vaak vrijheid als mogelijkheid om te doen wat je wil. Maar je kan nog de energie en de soul hebben, geld is vaak een obstakel. Ongelimiteerd geld zou je die vrijheid geven. Maar goed, een deel van vrijheid is ook omgaan met de struggles op weg ernaartoe. Dat maakt het waard en onderdeel van een waardevol proces.


Ik voel mij het meest vrij als ik op een dak sta. Dan heb ik zo’n breed, haast ongelimiteerd beeld van de wereld. Ik ben altijd in de stad, omringd door gebouwen, dus wanneer ik op een dak sta ervaar ik vrijheid als ruimte, weidsheid. Dat voel ik echt.


Vrijheidsplaylist

Monotonia van The Growlers, een bandje uit Dana Point, CA is één van mijn grootste inspiratiebronnen. Het refrein van dit nummer betekent “eentonigheid is een stille sluipmoordenaar.” Eentonigheid belemmert je vrijheid, niet eentonig leven is vrijheid.

Fotografie: Jari Nuno

Vrijheidssongs​

Beluister en volg hieronder de Vrijheidsmaaltijden playlist op Spotify!

bottom of page