top of page
< Terug naar het overzicht

Het verhaal van Lidia

“Ik voel mij vrij als ik mezelf kan zijn.”

Ik ben geboren in Curaçao en woon nu 34 jaar in Nederland. Ik ben moeder, oma en overgrootmoeder. Ik ben vrijwilliger, help mensen die naar de instanties moeten met dingen als brieven lezen, vertalen en schrijven. Verder zit ik in een multiculturele theatergroep, (Women Connected, waar we onze waargebeurde verhalen vertellen. Ik hou van vertellen, om mijn ervaring met anderen te delen. Dingen die jij hebt meegemaakt, hebben altijd betekenis voor een ander. Ik vind het daarom belangrijk om mijn verhaal te vertellen; je maakt moeilijke dingen mee in het leven, maar belangrijkste is om op te staan na het vallen. Dat moet je in je achterhoofd houden. Ik probeer te helpen met opstaan. Ik heb de veerkracht om dat te kunnen, heb me altijd vrijgevochten en zal voor mijn vrijheid en ook die van anderen blijven vechten. Ik wil mensen die door een moeilijke tijd gaan, laten inzien dat alles tijdelijk is, dat het leven je een les wil leren. De vraag is simpel: hoe ga je ermee om? Vingerwijzen naar de ander is niet de oplossing, de verantwoordelijkheid voor jouw leven ligt bij jou.


Ik heb onvrijheid meegemaakt in een relatie, waarin mensen voor mij wilden beslissen wie ik was en wat ik moest doen. Dat is heel lastig. Als je niet met mij communiceert, weet je niet wie ik ben of wat er in mij omgaat. Van kinds af aan heb ik een hele sterke mening gehad over de dingen en hoe ik ze zie. Als je mij wil overtuigen moet je met duidelijke argumenten komen, maar dat is moeilijk als anderen voor je bepalen. Eenzelfde dynamiek heb ik bij overheidsinstanties meegemaakt. Mensen praten over je, in plaats van met je. Dan word je echt beknot in je vrijheid. In jezelf mogen zijn.


Maar jezelf zijn betekent ook dat je soms alleen komt te staan. Vechten voor vrijheid is eenzaam. Toch geloof ik dat de juiste mensen op je pad komen wanneer je alleen komt te staan, die geloven in wat jij gelooft, die zien wat jij ziet. Die kan je niet zoeken, die komen vanzelf in je leven, om je te helpen op het pad van vrijheid. Ik respecteer de ander en hoe hij of zij het leven ziet, hoe hij of zij denkt, maar ik waardeer het enorm als ik andersom dat respect ook krijg. Mensen zeggen wel eens, je bent een sterke vrouw, maar wat is dat? Voor mij ben je sterk wanneer je kan vallen en opstaan, maar vooral wanneer je je kwetsbaar durft op te stellen.


Ik vind het heel belangrijk om te zijn wie ik wil zijn, dat ik kan zeggen hoe ik me voel, dat ik de regie over mijn eigen leven behoud. Dat men niet over mij beslist, maar met mij samen beslist. Vrijheid om de keuzes te maken die ik zelf wil.


Vrijheidsplaylist

I Didn’t Know My Own Strength van Whitney Houston is mijn vrijheidsnummer. Ik heb hele moeilijke tijden meegemaakt, maar juist bij de dingen die ik niet aankon, in die diepste dalen, daar ontdekte ik mijn kracht. Vechten voor je vrijheid moet je zelf doen en daarom is dit liedje zo toepasselijk. Mensen kunnen je steunen, maar je moet zelf ontdekken wat je kracht is. Gelukkig weet ik zeker dat die kracht in ons allemaal zit.

Fotografie: Jari Nuno

Vrijheidssongs​

Beluister en volg hieronder de Vrijheidsmaaltijden playlist op Spotify!

bottom of page