top of page
< Terug naar het overzicht

Het verhaal van Maria

“Ik voel mij vrij als ik mijn mening mag uiten.

Ik kom uit Kaapverdie, Santiago eiland. Ik heb vier kinderen en twee kleinkinderen. Ben met mijn eerste drie kinderen zo’n twintig jaar geleden naar Nederland gekomen toen ik net gescheiden was. Mijn dochter is dochter 28, mijn zoons zijn 25, 23, en 10 jaar oud. Op dit moment heb ik een keus gemaakt om voor mijn jongste zoon te zorgen, hij heeft een handicap. Daarnaast doe ik vrijwilligerswerk bij het Gemaal op Zuid. Daar doe ik alles wat nodig is: koken, activiteiten organiseren, helpen, dat soort dingen. Zo organiseren we aanstaande 25 mei een Afrikaanse markt met allerlei activiteiten.


De activiteit Made in Africa vond ik het allerleukste om mee te maken, want daar leerde ik waar vandaan kom en vond ik mezelf. Zo was er een modeshow met Afrikaanse kleding, dat vond ik geweldig. Ook woon ik in de Afrikaanderwijk dus het was heel leuk om over de wijk te leren. Vrijwilligerswerk is leuk om te doen omdat je klaar staat voor andere mensen. Toen ik in Nederland aankwam ben ik opgevangen door een vrouw van een Blijf-van-mijn-lijfhuis, die zo lief was dat ik toen bedacht: ik wil ook mensen helpen.


Vrijheid is heel breed. Het heeft te maken met iets mógen doen. Het betekent economische zelfstandigheid, vrijheid van meningsuiting, maar bijvoorbeeld ook vrijheid van religie.


Als ik mijn mening mag uiten en mag doen wat ik wil voel ik mij vrij. Als je niet afhankelijk bent van anderen. Dat is enorm belangrijk. Ik heb tijden meegemaakt zonder salaris, dat is echt niet fijn. Ik zat in een tijdje in de schuldsanering. Daar werd ik zo gek van, daar voelde ik me echt onvrij. Maar omdat ik weet hoe het is om onvrij te zijn, voelt m’n leven nu heerlijk.


In Nederland voel ik me heel vrij. Gelukkig ben ik economisch zelfstandig en dus vrij, ik mag mijn mening geven, ik mag zeggen wat ik wil. Vrij zijn is ook buiten mogen lopen, niet bang zijn om ’s avonds naar buiten gaan. Of dat als je problemen hebt je altijd iemand kan bellen. Vrij om te zijn wie je wil zijn. Toen mijn jongste zoon met spoed naar het ziekenhuis moest en geopereerd werd, dacht ik: dat kan allemaal hier in Nederland. Daar ben ik heel dankbaar voor!


Vrijheidsplaylist

Mijn vrijheidsnummer is Vuli Ndlela van Brenda Fassie. Dat is een liedje dat mij echt heeft geraakt. Ik kan hier wel van vliegen! Maar ook de liedjes van Amica Cabral; zij was echt een strijder voor onafhankelijkheid, voor vrijheid. Of Mama Africa. Met ons Kaapverdiaans temperament zijn dit zulke leuke liedjes. Hier word ik echt vrolijk van!


Forografie: Jari Nuno

Vrijheidssongs​

Beluister en volg hieronder de Vrijheidsmaaltijden playlist op Spotify!

bottom of page