top of page
< Terug naar het overzicht

Het verhaal van Mei

"Ik voel mij vrij als ik zorgeloos op de dansvloer sta."

Ik ben geboren in Amsterdam en op mijn zestiende naar Rotterdam verhuisd om fotografie aan de Willem de Kooning Academie te studeren. Ik ben twee jaar geleden afgestudeerd, maar noem mezelf liever audio visual storyteller dan fotograaf. Ik doe namelijk ook veel met muziek en ben dj, onder de naam Nelly.


Mijn grootouders komen uit Indonesië. Zij hebben daar tijdens de oorlog vastgezeten in interneringskampen en zijn later naar Nederland gekomen. De andere helft van mijn familie komt uit Nederland en Duitsland, dus die hebben de Tweede Wereldoorlog meegemaakt. Daarom is oorlog denk ik het hoofdthema in mijn projecten. Zo maak ik mixtapes die gaan over intergenerationeel trauma en komt er op zes mei een documentaire uit over Indisch zwijgen waarin ik word gevolgd. Hoe gaan wij als derde generatie daarmee om?


De coronatijd is een goed voorbeeld van onvrijheid die ik heb meegemaakt. Tijdens de crisis heb ik veel gebeld met familie die in de kampen hebben gezeten en hen gevraagd hoe zij deze tijd ervaren. Zij vergeleken het met de tijd waarin ze opgesloten zaten. Daar schrok ik van, maar het maakte me ook bewust van de vrijheid die wij normaliter hebben. Ik ben een nachtvlinder, maar kon opeens niet meer draaien, niet meer uitgaan, niet meer verwerken. Dat hakte er wel in.


Voor mij betekent vrijheid vooral de toegang tot kennis. Er is zoveel informatie en kennis verborgen gebleven, dat ik voel dat wij als derde generatie in een tijdperk van sociale media onze vrijheid mogen, kunnen en moeten pakken om die kennis te ontdekken en aan het licht te brengen. Ik noem dat proces een strijd naar de vrijheid van het verleden. Ik ben me heel erg bewust van het feit dat mijn voorouders die vrijheid niet hadden.


Vrijheidsplaylist

Mijn vrijheidsnummer is van Meetsysteem, Heel even niets. Een nostalgisch nummer. Er zitten bepaalde lage tonen die me heel erg aanspreken in de muziek. Ik kwam er later pas achter dat het ging over duistere emoties overwinnen en hoe je daarmee omgaat in het leven. Het gaat dus over vrijheid en verlossing. En er zit een toffe clip bij!

Fotografie: Weia Tan

Vrijheidssongs​

Beluister en volg hieronder de Vrijheidsmaaltijden playlist op Spotify!

bottom of page