top of page
< Terug naar het overzicht

Het verhaal van Mirdo

“Ik voel mij vrij als ik mijn dagen kan invullen zoals ik wil.”

Ik kom uit Rotterdam en ben van Spaans-Surinaamse afkomst. Ik heb een eigen piercingshop bij het Entrepotgebouw op de Kop van Zuid. Daar ben ik voornamelijk mee bezig. Ik hield altijd al wel van piercen, deed het vaak bij vriendinnen. Ik heb eerst drie jaar in een shop gewerkt en toen mijn eigen shop opgericht. Het leuke aan piercen vind ik het bezig zijn met het menselijk lichaam. Vroeger wilde ik chirurg worden, ik vind het leuk om met het menselijk lichaam te spelen (niet sadistisch bedoeld, haha). Ik vind de mens gewoon heel apart. Onze huid is bijzonder; je ziet niet wat er onder zit. Ik ben daar heel benieuwd naar.


Vroeger op school heb ik mij heel vaak niet vrij gevoeld. Ik heb ADHD, dus binnen het schoolse hokje passen vond ik lastig. Ik wist toen niet eens dat ik het had, dat kwam later pas. Ik voelde me wel onvrij in die tijd omdat ik me heel dom heb gevoeld. Ik haalde super lage cijfers vanwege die slechte concentratie. Ik wist dat ik niet dom was, maar school boeide me gewoon niet en trok me niet. Gelukkig zag ik dat zelf in, maar anderen kijken je wel raar aan. Dat is vervelend.


Vrijheid betekent voor mij het kunnen gaan en staan waar ik wil, wanneer ik dat wil zonder dat iemand daar iets over te zeggen heeft. Daarom heb ik bijvoorbeeld een eigen shop. Zelfstandigheid vind ik heel belangrijk. Ik ben altijd al heel zelfstandig geweest, vanaf jong moet je dingen doen. Je moet dit, je moet dat. Daarom word ik allergisch van mensen die bevelen geven. Zelfstandigheid is vrijheid.


Maar het is ook mentaal: wij mensen hebben veel gedachtes, velen hebben daar last van. Vrijheid is daarom ook de vrijheid van je (negatieve) gedachtes, en het effect ervan. Op een gegeven moment ga je namelijk blokkades opbouwen, waar je minder vrij van wordt. Ik heb daar zelf ook ervaring mee. Soms wil je iets doen, maar dan kan het niet. Ik heb me wel eens opgesloten gevoeld in mijn eigen lichaam. Maar gelukkig ben ik een persoon die eraan werkt als ik iets zat ben. Dan ga tijd voor mezelf nemen, ben ik veel met mijn job bezig, lees ik veel boeken. Hoe meer je met jezelf bent hoe vrijer je wordt.


Vrijheidsplaylist

Ik was een half jaar op stage in Curaçao, ik was daar alleen. Dushi Bida van Jeon bracht me echt vrijheid, in combinatie met Curaçao als land. Je zet één voet op dat eiland en je voelt je letterlijk vrij, mensen haasten niet, doen hun ding, groeten, praten. Hoe het hoort te zijn. Hier is dat anders, iedereen is gejaagd. Ik wil graag terug naar Curaçao, maar het is wel duur. Daarom werk ik zo hard!

Fotografie: Jari Nuno

Vrijheidssongs​

Beluister en volg hieronder de Vrijheidsmaaltijden playlist op Spotify!

bottom of page