top of page
< Terug naar het overzicht

Het verhaal van Rabbani

“Ik voel mij vrij als ik in een flow zit.”

Ik ben danser, artiest, bewegingskunstenaar en bovenal een levensgenieter. Ik kom oorspronkelijk uit India. Ik help mensen vooral middels bewegingstherapie om meer hun zelf te zijn. Dat betekent jezelf accepteren zoals je nu bent, dus dat je moet beseffen dat je niets hoeft te veranderen. Beweging is spelen. Beweging zorgt ervoor dat je met niks anders bezig bent dan het moment, alles loslaat. Dat je zelfs niet eens weet waar je jezelf bevindt. Ik heb niet gekozen voor dit beroep, het is gewoon iets wat ik van nature heb meegekregen en goed in ben. Ik volg mijn hart. Ik heb het meegekregen van mijn broer, hij is breakdancer, wat ik zo tof vond, juist omdat ik er niks van begreep. Ik ben altijd geïnteresseerd geweest in beweging. Bijvoorbeeld ook in hoe bepaalde dieren zich moeiteloos kunnen bewegen, zoals apen en katachtigen. Zo elegant en sierlijk.


Je voelt je minder vrij als je doet wat anderen van je verwachten in plaats van wat jij zelf wil. Je bent authentiek. Daar moet je naar leven, zonder de invloed van anderen. Als we opgroeien beginnen we al met nadoen, wat enigszins nodig is, maar uiteindelijk kom je erachter dat je vooral beïnvloed bent door alles om je heen en aan het nadoen bent. Dat moet je proberen los te laten.


Vrijheid is niets willen controleren. Geen controle willen hebben over hoe dingen zouden moeten gaan. Loslaten, een term die vaak wordt gebruikt maar nog steeds niet echt wordt begrepen. Iemand loslaten betekent iemand niet meer willen controleren, niet op andere gedachten willen brengen. Iemand compleet in z’n waarde laten, zonder oordelen. Als ik niet oordeel, en mezelf niet veroordeel, dan ben ik vrij.


En dat voel ik het meest als ik in een flow zit. Als ik geen tijdsbesef heb, geen resultaten moet behalen, niet denk aan of ik iets goeds of fout doe, alleen maar in het nu zijn. Bijvoorbeeld als ik naar kleur kijk en ik me besef dat ik naar kleur kijk en nog steeds niet écht besef dat ik naar kleur kijk. Want hoe kan je naar kleur kijken? Het bestaat, maar ook weer niet. En hoe kan het dat alles ingekleurd is? Hoe kan dat? En als je je dat afvraagt voel je je vrij, juist omdat er geen antwoord is. De dingen op zichzelf zien. Versteld staan! Dat is vrijheid, denk ik.


Vrijheidsplaylist

Het gevoel dat Frank Ocean's Swin Good oproept doet me denken aan die vrijheid, dan kom ik in die flow, in het nu, met de dingen. Qua geluid, qua alles.


Fotografie: Jari Nuno

Vrijheidssongs​

Beluister en volg hieronder de Vrijheidsmaaltijden playlist op Spotify!

bottom of page