top of page
< Terug naar het overzicht

Het verhaal van Sharina

“Ik voel me vrij als ik iedere dag weer wakker word.”

Ik ben echt een diversity kind. Mijn moeder is een Amerikaan, mijn vader is een Curaçaoënaar. Ik ben geboren op Curaçao en opgegroeid in Brooklyn, in de Bronx. Op mijn twaalfde ben ik terug naar Curaçao gegaan, want mijn moeder werd ziek en kon niet meer voor mij zorgen. Op Curaçao werd ik opgevoed door mijn oma en mijn vader. Toen ik negentien werd ging ik naar St. Maarten. Familie van mij moeder woonde daar, want de moeder van mijn moeder kwam uit Frankrijk, een Parisienne. Zij woonde aan de Franse kant van St. Maarten. Een een hele diversiteit dus.


Ik ben trotse moeder van drie en super trotse oma van acht. Dus altijd full house bij oma. Ik ben naar Nederland gekomen in 1991. Mijn dochter had een scoliose, dat betekent dat ze een beetje krom aan het worden was. Op the island konden ze niks voor ons doen, dus vertrokken we naar Nederland. Ik wilde niet naar Nederland, ik wilde gewoon op the island blijven. Maar voor je kind doe je alles. Meer dan alles. Toen we hier aankwamen dacht ik ook weer snel naar huis te kunnen gaan, maar mijn kinderen werden verliefd op Nederland. Het was écht een land, geen eiland.


Ik had altijd een makkelijk leven gehad. Of althans ik heb geen gekke dingen meegemaakt. Geen traumatische dingen. Ik heb altijd wel een lekker leventje. Ik had altijd vrijheid en dat was voor mijn broers en zussen ook zo. Altijd opgevoed met give respect to get respect, don’t judge en blijf positief. En dat ben ik altijd. Ik ben altijd positief. Mijn motto iedere dag is Goeiemorgen zonder zorgen. En soms vragen mensen mij: zonder zorgen? En dat zeg ik: “Ja we doen toch gewoon alsof, want aan het einde van de rit komt het altijd goed.”


Ik heb mezelf daarom ook nooit onvrij gevoeld. En weet je waarom? Ik voel me niet aangesproken. Als mensen mij soms vragen of ik mij gediscrimineerd heb gevoeld is het antwoord altijd nee. Ik voel me nooit aangesproken. Als ik ergens ben en ze hebben het over de de kleurlingen enzo. Het interesseert me niet. Het laat me gewoon koud. En natuurlijk Black Lives Matter, maar ook All Lives Matter. Ik ben gewoon positief, dus laat maar komen. Ik trek het me niet aan. Vrijheid betekent voor mij ook vrijheid van godsdienst. Ik zeg altijd: ik respecteer jouw godsdienst, respecteer de mijne ook. Dat is spirituele vrijheid. Vrijheid is dat je alles mag en kan doe wat je wil.


Fotografie: Wei Tan

Vrijheidssongs​

Beluister en volg hieronder de Vrijheidsmaaltijden playlist op Spotify!

bottom of page