top of page
< Terug naar het overzicht

Het verhaal van Zamzam

“Ik voel mij vrij als ik samen met mijn familie mooie reizen kan maken.”

Om je iets meer over mijzelf te vertellen, zal ik beginnen bij mijn ouders. Ik heb een Palestijnse vader en een Nederlandse moeder, dus het begrip vrijheid heb ik van jongs af aan al meegekregen. Ik heb vroeger veel gesprekken gevoerd met mijn ouders over wat het betekent om vrijheid te kunnen ervaren. Ook wanneer je eigenlijk niet vrij bent. Deze vele gesprekken hebben mij geïnspireerd om rechten te gaan studeren.


Mijn vader is Palestijns. Dit betekent dat ik onvrijheid van dichtbij heb meegemaakt. Toen Palestina in 1948 werd bezet, moest mijn familie ons mooie land verlaten. Sterker nog, het dorp waar mijn familie vandaan komt heet Deir Aban en bestaat nu helaas niet meer. In het begin van de bezetting is Deir Aban helemaal plat gebombardeerd. Mijn opa en oma moesten dus samen met al hun kinderen hun eigen huis en landgoed verlaten en vluchten. Dit heeft een hele grote impact gehad, ook op mij. Zo maakte ik bij de Israëlische grens discriminatie en racisme mee. En dat puur omdat ik een Palestijnse achtergrond heb en graag mijn eigen land wil bezoeken. Dat is voor mij een duidelijk voorbeeld van vrijheidsbeperking.


Vrijheid betekent voor mij volledig jezelf mogen en kunnen zijn. Het is heel belangrijk dat iedereen kan gaan en staan waar hij of zij wil. Zonder dat er onrechtmatige beperkingen worden opgelegd. Vrijheid ervaar ik ook door de mogelijkheid te hebben om te kunnen studeren. Mijn ouders hebben het mogelijk gemaakt voor mijn zusje en mij om te kunnen studeren aan de universiteit. Zij hebben heel hard gewerkt en ons gemotiveerd om te studeren. Hier ben ik mijn ouders echt ontzettend dankbaar voor.


Vrijheidsplaylist

Nancy Ajraman - El Donia Helwa. Hier krijg ik een enorm gevoel van vrijheid van, omdat het mij van binnen heel blij maakt en een warm gevoel geeft. Ik vind dat de titel heeft ook een mooie betekenis heeft, namelijk de wereld is mooi, vertaald vanuit het Arabisch.


Fotografie: Weia Tan

Vrijheidssongs​

Beluister en volg hieronder de Vrijheidsmaaltijden playlist op Spotify!

bottom of page