top of page

VrijheidsStories 2024

Wat betekent vrijheid voor Rotterdammers? Elk jaar vragen we 2 getalenteerde fotografen om een portretserie te maken. De fotografen kiezen een invalshoek of community die voor hen vrijheid belichaamt. Samen met een copywriter gaan de fotografen aan de slag. Deze groeiende VrijheidsStories beslaat inmiddels ruim 70 portretten van Rotterdammers, gemaakt door negen fotografen. Elk met een andere blik op het concept vrijheid, maar verbonden met elkaar door de stad die we samen delen: Rotterdam. 

Dit jaar zijn de fotografen Baraa Al Alem en Rosa Quist, samen met copywriter Femke Radder. 
Zij volgen Mark Bolk, Jari Nuno, Weia Tan, Lou Muuse, Naomi He-Ji, Damon Vervoort en Michelle Urbiztondo op.

Bewonder de portretserie dit jaar van 29 april t/m 12 mei in 
Bibliotheek Rotterdam, Dudok a/d Meent en op Rotterdam Centraal in de RVHM pop-up store & gallery.

 

‘De foto’s weerspiegelen niet alleen mijn persoonlijke reis naar vrijheid, maar ook die van anderen die soortgelijke paden hebben bewandeld.’ - Baraa

Fotograaf Baraa Al Alem is van Palestijnse komaf en groeide op in Syrië. Hij ontwikkelde al vroeg een liefde voor fotografie en was zeven jaar lang documentair fotograaf voor de Verenigde Naties. Zijn camera bracht veel risico met zich mee: meerdere keren werd zijn waardevolste bezit van hem afgepakt. 'Mijn camera werd gezien als wapen, omdat ik daarmee de waarheid kon vastleggen.'

Drie jaar geleden verhuisde hij naar Nederland. Hij studeert nu aan de Filmacademie in Amsterdam en woont in Spijkenisse. Zijn camera gaat overal mee naar toe, dit keer zonder de angst om ‘m kwijt te raken.

Deze portretserie over vrijheid is voor Baraa dan ook heel bijzonder: ‘De foto’s weerspiegelen niet alleen mijn persoonlijke reis naar vrijheid, maar ook die van anderen die soortgelijke paden hebben bewandeld.’

Tekst door Femke Radder

Foto buiten van Baraa Al Alem
RosaQuistPhotography_1400.webp

'Vrijheid is voor mij buiten kunnen zijn, in verbinding met de natuur.' - Rosa

Fotograaf Rosa Quist is geboren en getogen in Rotterdam. Ze heeft altijd op Zuid gewoond en woont sinds tien jaar in Kralingen-Crooswijk met haar hondje Pukkie. In een heel klein appartementje, mét een groot balkon. Het balkon ligt weliswaar op het noorden, toch is ze er blij mee. Buiten zijn, wandelend met Pukkie, geeft haar het ultieme gevoel van vrijheid.

‘Ooit verhuizen we naar een plek met heel veel natuur en veel minder baksteen.’ Dat gevoel van vrijheid is volgens Rosa soms lastig te bereiken in een stad die steeds dichter bebouwd raakt én duurder wordt. Ze besloot  Rotterdammers te portretteren die net als zij hun vrijheid vinden in de Rotterdamse buitenlucht.

Tekst door Femke Radder

 

Alle VrijheidsStories 

De VrijheidsStories is een terugkerend onderdeel van de Rotterdamse Vrijheidsmaaltijden sinds 2021. We bouwen aan een collectie van verhalen over vrijheid en de betekenis ervan voor Rotterdammers. Alles zien?

bottom of page