top of page

5 mei: Vrijheidsmaaltijden en Vrijheidswerken

Wat betekent vrijheid voor Rotterdammers? Rotterdam kleurt rood, deelt de
vrijheid en schuift bij elkaar aan tafel.

Op 5 mei schuiven tienduizenden Rotterdammers bij elkaar aan tafel bij een Vrijheidsmaaltijd die overal in de stad worden georganiseerd. Uiteenlopende locaties, sprekers, horeca, fotografen, wijkteams, muzikanten en woordkunstenaars werken samen en delen de Vrijheidsmaaltijden en hun verhalen over vrijheid en onvrijheid. Op het Afrikaanderplein wordt een Vrijheidsmaaltijd XL georganiseerd voor buurtbewoners en Rotterdammers in samenwerking met de Wijkkeuken van het Gemaal op Zuid.

Wat betekent vrijheid voor Rotterdam? Vijf talentvolle Rotterdamse fotografen zijn op pad gegaan om die verhalen door hun camera vast te leggen. Het resultaat is een portretserie waar vijftig uiteenlopende Rotterdammers hun verhaal over vrijheid delen. Vanaf maandag 25 april zijn de portretten op posters te zien verspreid door de stad en kleurt Rotterdam op verschillende gebouwen en plekken rood met het design voor de vrijheid van bekende kunstenaar Piet Parra. Ook opent op 1 mei de foto-expositie “Vrijheid als verbond tussen Rotterdammers” in de voetgangerstunnel van de Maastunnel met alle portretten en verhalen gebundeld.


Oost, West, Noord en Zuid. Er zijn Vrijheidsmaaltijden door de hele stad

Door heel de stad kunnen Rotterdammers aanschuiven bij een maaltijd, als ontbijt, lunch of diner in een café, zorgcentrum, theater of bij buren in de straat. Alle Vrijheidsmaaltijden bevatten een verhaal over vrijheid, soms ingetogen en intiem, andere juist met grote gebaren. Op de website van de Rotterdamse Vrijheidsmaaltijden is een compleet overzicht te vinden. We lichten vijf bijzondere

maaltijden uit.

  1. Aan de voet van de Erasmusbrug. Parel Strik organiseert een wel heel bijzondere lunch. Meteen tafel op de Zwaan waar van 12.00 tot 17.00 uur telkens iemand kan aanschuiven om deze lunch mee te maken. Aanmelden: niet nodig, gewoon langslopen en aanhaken.

  2. Op het dak van het Groot Handelsgebouw. In het icoon van de wederopbouw van Rotterdam organiseert de Rotterdamse Vrijheidsmaaltijden in samenwerking met Groot Handelsgebouw en de Havenloods van 18.00 tot 21.00 uur een grote Vrijheidsmaaltijd met muziek, kunst én een Vrijheidssoep op het dak met waanzinnig uitzicht over de stad als ‘toetje’. Er zijn 100 plekken beschikbaar, aanmelden kan gratis via hallo@rotterdamsevrijheidsmaaltijden.nl

  3. GEB-toren. Blinibioscoop op de Rochussenstraat organiseert in de GEB-toren om 12.00 uur een lunch voor bewoners en Oekraïense vluchtelingen. Schuif aan en leer elkaar kennen met een kom Vrijheidssoep. Aanmelden: olga.sterenshis@blinibioscoop.nl

  4. Heijplaat. De Culturele Commissie Heijplaat organiseert van 10.00 tot 12.00 uur een Vrijheidsontbijt aan de Letostraat. Bewoners en Rotterdammers zijn welkom om aan te schuiven aan lange tafels om de vrijheid te vieren en met elkaar in gesprek te gaan. Aanmelden: niet nodig, vrije inloop.

  5. Vrijheidsmaaltijd XL aan de Pretorialaan. Buurtbewoners organiseren samen met Rotterdamse Vrijheidsmaaltijden een Vrijheidsmaaltijd XL op de Pretorialaan. Deze maaltijd legt verbinding tussen de bewoners, ondernemers, stichtingen en initiatieven van de Afrikaanderwijk. De maaltijd wordt verzorgd door de Wijkkeuken gevestigd in Het Gemaal op Zuid. De dames van de Wijkkeuken remixen de achtergronden en de krachten van de verschillende gerechten uit de wijk. Met een interactief spel worden gesprekken gefaciliteerd die sociale opgaven bespreekbaar moeten maken en er is een cultureel programma met optredens van onder meer Gianni Noten en Michline Plukker. De Vrijheidsmaaltijd XL is van 12.00 tot 15.00 uur en voor alle wijkbewoners toegankelijk. Aanmelden via hallo@rotterdamsevrijheidsmaaltijden.nl.

Expositie ‘Vrijheid als verbond tussen alle Rotterdammers’ in de Maastunnel

Wat betekent vrijheid voor Rotterdam? Met die vraag zijn fotografen Weia Tan en Jari Nuno dit jaar op pad gegaan en zij hebben elk tien Rotterdammers vastgelegd. In 2021 gingen de drie Rotterdamse fotografen Mark Bolk, Naomi He-Ji van Heck en Lou Muuse hen voor. Het resultaat is een portretserie waar vijftig Rotterdammers hun verhaal delen. Alle vijftig Rotterdammers en hun verhalen over vrijheid zijn gebundeld in de expositie ‘Vrijheid als verbond tussen alle Rotterdammers’. De expositie is van 1 tot en met 31 mei te zien in de voetgangerstunnel van de Maastunnel en vanaf maandag 25 april schitteren te Rotterdammers op posters door de stad en online op de website rvhm.nl


Cedric door Jari Nuno Jenia door Weia Tan



“I feel free when I can afford to pay the price of my choices.” - Jenia


“I’ve thought long about what freedom means to me. It seems straightforward at first but the longer you think about it the harder it gets. Freedom to me is to be able to do as you choose and be responsible for your choices. It is also the possibility to go where you want to go. To be who you want to be. The more freedom you have the broader your conception becomes. If you have lots of rights and are free, your definition of freedom becomes broader, more diffuse maybe. If you are unfree and

have no rights at all, your definition of freedom is very fundamental. Core values such as the freedom to move, to go out, to live, to choose, to speak up. Freedom is not always given to everybody in the same way. Some have to pay a higher price for it, others to fight to be free. My sister is in Kyiv with her boyfriend. They cannot come here, because her boyfriend can’t leave the country since every man between the age of 18 and 60 is obliged to stay, help and fight. So, these are

very uncertain times. I remain in close contact with them. It’s easy to forget how much freedom we actually have here. It feels weird that I am here, living a comfortable life, while they are there, living a very uncertain life.”


“Ik voel me vrij als ik mijn fantasie en creatieve vermogen kan uiten.” - Cedric


Vrijheid is voor mij ook eigenlijk een beetje een utopie. Wat het betekent is dat iedereen kan zijn en doen wat diegene wil. Dat veronderstelt een gelijkheid die ik nu nog een beetje mis. Vrijheid gaat ook over kansen en dat iedereen daar gelijke toegang toe heeft. Dat is hoe ik vrijheid zie. Vrijheid is gelijkheid. Voor mijn kinderen wens ik die gelijkheid. En ook de vrijheid om te falen, een eerlijk proces te krijgen en eerlijk beoordeeld te worden, hier in Nederland. Dat gun ik ze het meeste.


Blik Vrijheidssoep

Ieder jaar ontwikkelt een bekende Nederlandse chef een nieuw recept voor de Vrijheidssoep én maakt een Rotterdamse chef er een Rotterdamse twist op. De soep is ingeblikt te koop met design van kunstenaar Piet Parra. Dit jaar is het de beurt aan chef en kookboekenschrijver Nadia Zerouali. Nadia heeft een plantaardige harira-Vrijheidssoep bedacht. De Rotterdamse twist is van de bekende Rotterdamse chef Perry de Man, onder andere bekend van 24Kitchen en zijn legendarische Toko. Je kan de soep en soeptwist zelf maken of de kant-en-klare Vrijheidssoep kopen. De limited edition ingeblikte Vrijheidssoep is te koop via onze online soepshop en op 29 en 30 april en 1 mei bij de pop-up Soepshop in het Groot Handelsgebouw (GHG) aan het Stationsplein (op=op). Je

koopt voor €5 één blik Vrijheidssoep voor jezelf én doneert gelijk een blik soep aan een mede-Rotterdammer. In samenwerking met zorg- en welzijnsorganisaties als Humanitas, WMO Radar, Aafje en Coalitie Erbij zorgt de Rotterdamse Vrijheidsmaaltijden dat de gedoneerde soep goed terechtkomt.


Rotterdamse Vrijheidsmaaltijden

In 2020 zijn Kelly Leeuwis en Berend van Zanten de Rotterdamse Vrijheidsmaaltijden gestart, als manier om Rotterdammers met elkaar te verbinden. Rotterdam bestaat uit zoveel mensen, en we drijven soms onbedoeld uit elkaar. Met de Vrijheidsmaaltijden prikkelen we je om uit je bubbel te komen en aan te schuiven bij, dan nog, onbekenden. Ga in gesprek en verken wat jou met de ander verbindt. Juist op 5 mei, want als we dan de verbinding met elkaar opzoeken, kunnen we vandaag, morgen én overmorgen samen in een vrij Rotterdam leven. Inmiddels telt de Rotterdamse Vrijheidsmaaltijden een uitgebreid team van bevlogen jonge Rotterdammers die de stad mooier willen maken. Samen zetten we ons in om honderden Vrijheidsmaaltijden in Rotterdam te realiseren, zodat je op 5 mei in elke buurt kunt aanschuiven voor een maaltijd en een verbindend gesprek.

Comments


Nick-Toet---Vrijheidssoep-2024---webjpg.jpg
Artboard 156_2x.png

Blik op de soep

Oud en Nieuw heeft de oliebol, Bevrijdingsdag heeft de Vrijheidssoep! In 2024 is het recept van Youtuber, tv-presentator en kok Nick Toet, die je onder andere kunt kennen van de Taarten van Babel. Hij heeft een overheerlijke tomatensoep voor ons gemaakt met miso en kapucijners, geïnspireerd op de favoriete soep van zijn oma.

 

Wil jij die soep nu ook zo graag proeven? Dat kan want je kunt de soep kopen op meerdere plekken in Rotterdam rondom 5 mei, natuurlijk aanschuiven op Bevrijdingsdag of het recept zelf maken!

bottom of page