top of page

VHM Gallery

Wat betekent vrijheid voor Rotterdammers?

In de VHM Gallery presenteren we elk jaar het werk van verschillende fotografen zoals Rosa Quist, Baraa Al Alem, Michelle Urbiztondo, Damon Vervoort, Mark Bolk, Jari Nuno, Weia Tan, Lou Muuse en Naomi Heji-van Heck. En het werk van designers Opperclaes en de spoken word artiest. Zij maakten allen nieuw werk geïnspireerd op het thema vrijheid.

De VHM Gallery is deel van Vrijheidswerken, het kunstprogramma van de Rotterdamse Vrijheidsmaaltijden. In dit programma maken en presenteren bekende en opkomende Rotterdamse kunstenaars werk dat geïnspireerd is op vrijheid. 

 

Elten Kiene x Opperclaes- Foto door Michelle Urbiztondo 14.jpg
CS Pop up gallery_Rosa Quist_05 mei 2024_010.jpg
Meester_Over_Zichzelf_Urbiztondo_opa_Ben-WEB.jpg
Artboard 156_2x.png

‘Meester over zichzelf’ (2023) - Michelle Urbiztondo

Hoe vanzelfsprekend is zelfredzaamheid als je tachtig, negentig of misschien wel honderdéén bent? En hoe wil je zélf eigenlijk oud worden? Het antwoordt vindt fotograaf Michelle Urbiztondo in Opa Ben (82). Deze tachtiger is meestal de hort op. 

Opa Ben is een yes-man à la Jim Carrey. Vraag ‘m mee voor een wijntje, of om samen Feyenoord te kijken en verwacht een antwoord als: ‘Hoe laat ken ik me melden, meissie?’ Hoe anders is het leven van deze levensgenietende, vrije Rotterdammer, ten opzichte van zijn leeftijdgenoten uit de verhalen van Urbiztondo’s schoonmoeder, die tot haar pensioen in de ouderenzorg werkte. Het triggert Urbiztondo ouderen te portretteren zich door niets of niemand aan de poort laten controleren.  Want Ben is niet de enige, Urbiztondo vindt verschillende eigenzinnige Rotterdammers die no matter what zo lang als het kan hun áller-áller-áller-belangrijkste goed bewaren: vrijheid. 

De geportretteerden zijn Opa Ben, Meneer Benji, Mevrouw Olivia, Buurvrouw Schouten en Tante Dim. 
 

Try this at home’ (2023) - Damon Vervoort

Schone woonkamers, nieuwe tattoo-stijlen en geen ouwe baas die eventjes komt vragen: “Lukt het?” De Rotterdamse fotograaf Damon Vervoort is meteen hooked als hij voor ‘t eerst binnenstapt bij een thuistatoeëerder. 

Thuistatoeëerders zijn mensen die zichzelf leren tatoeëren. Geen afhankelijkheid van een baas, geen stijl van één shop waar je je aan moet houden. Niet alleen maar new school, of zwart-wit. Deze mensen zijn vrij. Ze creëren zonder kaders, zijn ongelimiteerd, werken onderzoekend. Vervoort dompelt zich onder en ziet de meest creatieve ontwerpen en zelfs compleet nieuwe stijlen als free hand tribal en ignorant style ontstaan. In traditionele shops is de baas altijd dichtbij, zijn andere artiesten aan ‘t werk en komen er steeds nieuwe klanten binnen. Thuis is er de tatoeëerder, jijzelf en ‘t gezoem van die machine. Vervoort: “Dat doet íéts.” Daarom besluit hij ze te fotograferen. 
De geportretteerden zijn thuistatoeëerders Scuro, Wenting, Risk en Victor.

DV_VrijheidsStories-4907-web.jpg
Schermafbeelding 2023-05-01 om 11.33.19.png
Artboard 166_2x.png

Opperclaes x Elten Kiene

Struin door Rotterdam en laat je verwonderen door de zinnen van spoken word artiest Elten Kiene. In samenwerking met design duo Opperclaes en Rotterdamse Vrijheidsmaaltijden heeft Elten nieuw werk gecreëerd dat we op groot formaat presenteren op prominente locaties in Rotterdam, waaronder bij de VHM Gallery. Het concept en design is van Opperclaes. 

bottom of page