top of page

Support een (Oekraïense) vluchteling op 5 mei

We krijgen vaak de vraag wat mensen op/rond 5 mei kunnen doen voor Oekraïeners die nu in Rotterdam wonen. We hebben daarom 5 manier om (Oekraïense) vluchtelingen te helpen, onder elkaar gezet.1️⃣ Koop een blik Vrijheidssoep en doneer daarmee direct een blik

Vrijheidssoep aan een ander. Jouw gedoneerde blik soep komt terecht bij bijvoorbeeld Voedselbank, Stichting Mano en Blinibioscoop die zich inzetten voor (Oekraïense) vluchtelingen. De soep is vandaag tm maandag 2 mei nog te koop via onze pop-up Soep Shop in het Groot Handelsgebouw, Stationsplein 48.


2️⃣ Schuif aan bij een Vrijheidsmaaltijd

Er zijn ruim 100 Vrijheidsmaaltijden op 5 mei waar je kunt aanschuiven en nieuwe mensen kunt ontmoeten. Onder andere Blinibioscoop, Bibliotheek Rotterdam en Oase organiseren een maaltijd waar onder andere Oekraïnese vluchtelingen aanschuiven. Door bij die maaltijd aan te schuiven, zorg je ervoor dat zij meer Rotterdammers leren kennen en beter kunnen aarden in de stad.


3️⃣ Ga picknicken

Rechtstreex biedt een heerlijke Vrijheidspicknick aan waarmee je direct ook stichting Mano support.


4️⃣ Lees en deel de verhalen

Wat betekent vrijheid voor Rotterdammers? Lees de verhalen van 50 Rotterdammers met allerlei (vluchtelingen)achtergronden via onze portretserie. De serie is van 1 t/m 31 mei te bewonderen in de voetgangerstunnel van de Maastunnel, en online via rvhm.nl.


5️⃣ Organiseer een maaltijd

Zijn er vluchtelingen net in jouw buurt komen wonen? Nodig ze uit voor een Vrijheidsmaaltijd. Je kunt de maaltijd bij je thuis of met andere buren in de straat organiseren. Een leuke manier om elkaar te leren kennen. Meld je maaltijd aan Organiseer jij iets specifiek voor (Oekraïense) vluchtelingen of weet jij nog een andere tip? Deel het met ons via Instagram of Facebook.

Nadia Zerouali(credit_ Merlijn Doomernik).jpg

Blik op de soep

Oud en Nieuw heeft de oliebol, Bevrijdingsdag heeft de Vrijheidssoep! Chef-kok Nadia Zerouali heeft het recept voor de Vrijheidssoep 2022 gemaakt. De Rotterdamse kook-held Perry de Man heeft een Rotterdamse twist op de Vrijheidssoep gemaakt. 

De Vrijheidssoep is nu in beperkte oplage te koop met etiket ontworpen door de wereldberoemde kunstenaar Piet Parra. Een echt collectors item dus! 

bottom of page